Тестват дали ще е по-ефикасна комбинацията между ваксините на AstraZeneca и руската Спутник V

Наука 11.12.2020 19:48 Снимка: ДНЕС+

Тестват дали ще е по-ефикасна комбинацията между ваксините на AstraZeneca и руската Спутник V

Британски и руски учени обединяват усилия като ще комбинират ваксината на AstraZeneca с руския препарат Спутник V, за да се провери дали защитата срещу Covid-19 може да се подобри, пишат световните агенции. 

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания.

Британската ваксина на Оксфордския университет, разработена в партньорство с AstraZeneca и руската ваксина Спутник, разработена от изследователския институт "Гамалея" в Москва, са сходни, тъй като и двете съдържат генетичен материал от протеин на Sars-CoV-2. И двете са аденовирусни, защото са базирани на аденовируса, който причинява обикновена настинка, пише Би Би Си.

Същевременно френската фармацевтична корпорация Sanofi и британската GSK заявиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП.

Ходът на програмата "е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора", посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение едва през последното тримесечие от идната година, при все че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят същата година един милиард дози. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176