Търси се: „Мениджър по дигитално умиране“

Наука 30.07.2020 11:04 Снимка: ДНЕС+

Търси се: „Мениджър по дигитално умиране“

Летящи коли, колонизирани планети от хора, паралелна реалност и много други сюжети от касови филми хич не изглеждат толкова фантастично днес, а камо ли утре. Затова не бива да ни изненадва фактът, че авторите на научна фантастика често проявяват далновиден поглед към технологиите на бъдещето. Все по-често те ни измъкват работата от ръцете.

От известно време насам активно се говори, че много от познатите ни класически професии вече няма да са толкова търсени на пазара на труда. С развитието на технологиите навлизат все повече нови, иновативни професии – тези на бъдещето.

Нидерландския футуролог Ричард ван Хойдонг разказва за някои професии, които скоро може да станат реалност.

Една от тях е мениджър по дигитално умиране. И макар да звучи едновременно интересно и плашещо, тази вид дейност не изглежда толкова хипотетично. 

Всъщност още днес има потребност от мениджъри, които да управляват дигиталната ни смърт. Какво се случва с акаунтите ни в социалните мрежи или с резервните файлове на твърдия ни диск? Най-добре ще е да помолите някой ваш близък, на когото сте поверили паролите си, след смъртта ви да трие тези данни и акаунти. Това лице може да съхрани евентуални снимки и документи и да ги предаде на потомците. Скоро обаче ще е възможно изцяло да прехвърлите „дигиталната си смърт“ и на търговския мениджър. 

Илън Мъск използва термина neural lace („невронна дантела“) за имплант, който свързва мозъка ни с компютърен интерфейс. Мнозина в бъдеще ще имат нужда от наставник, който да им помага здраво да държат юздите на пороя от допълнителна информация. Това невинаги ще върви гладко и ще се налага техник свръзка да рестартира и да пренастройва невронните връзки. А в наши дни, все повече се увеличава търсенето на пазара на труда на специалисти по слънчева и вятърна енергия.

Това е така, заради промените в климатичните условия и заради развитието на “зелената енергия”. Необходими са както хора, които да развиват този сектор, така и техници, които да монтират, ремонтират и поддържат подобни съоръжения. Еспертите са категорични, че развитието на тази професия ще продължи и през следващото десетилетие.

Друга интересна длъжност е поддръжка на 3D принтери и умни домове. Те навлизат в живота ни с пълна сила и вече не са такава екзотика, както допреди няколко години. 3D принтерите вече се използват за създаването на прототипи и продукти за търговски и комерсиални цели.

Прогнозите са, че в бъдеще професиите, свързани с тези принтери ще бъдат още по-търсени с навлизането на 3D технологиите в сфери като индустриален дизайн, биомедицина, авиация, автомобилна индустрия и други области. От своя страна, умните домове също ще се нуждаят от техници, които да инсталират, ремонтират и поддържат всички свързани умни устройства в дома.

С развитието на космическите разработки се разраства и търсенето на обучени и квалифицирани специалисти в сферата на космическите разработки.  И днес съществува състезание за по-бързото достигане в космоса на пасажери, които са си купили билети. Инженери, механици, техници и други специалисти ще бъдат все по-търсени през следващите години в тази индустрия. 

В последните години и в българските университети навлязоха много нови специалности. Но независимо какви професии ще се търсят, най – важното е човек да не спира да се развива. Това може да стане единствено чрез учене през целия живот, защото не знаем какъв ще е светът, в който ще живеем утре.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551