СЗО: Психичното здраве се е влошило от COVID-19, огромен брой хора страдат

Наука 17.06.2022 15:11 Снимка: ДНЕС+

СЗО: Психичното здраве се е влошило от COVID-19, огромен брой хора страдат

Световната здравна организация (СЗО) призова всички нации да инвестират повече в психичното здраве, като заяви, че "страданието е огромно" и се е влошило от пандемията от Ковид-19, предаде Франс прес.

Дори преди пандемията близо един милиард души са живели с психични разстройства, посочва агенцията на ООН в най-голямото си проучване на психичното здраве в световен мащаб от две десетилетия, допълва БТА.

През първата година от пандемията процентът на депресия и тревожност се е повишил с една четвърт.

Инвестициите обаче не са се увеличили. Според доклада на СЗО само 2 процента от националните бюджети за здравеопазване и по-малко от 1 процента от цялата международна здравна помощ се изразходват за психично здраве.

"Всички тези цифри са много, много ниски", заяви на пресконференция Марк Ван Омерен от отдела за психично здраве на СЗО. Този доклад подчертава колко "огромно е страданието" по света, добави той.

Според доклада около един на всеки осем души по света живее с психично разстройство.

Още по-тежко е положението на хората в конфликтни зони, където приблизително един на всеки петима души страда от психични проблеми.

Младите хора, жените и хората с вече съществуващи психични проблеми са засегнати по-силно от Ковид-19 и произтичащите от него ограничения, отбелязва Ван Омерен.

"Глобалният доклад за психичното здраве изтъква също големи различия между страните по отношение на достъпа до психиатрични грижи: докато над 70 процента от хората с психози получават лечение в страните с високи доходи, в страните с ниски доходи този процент пада до 12 на сто", казва той.

Докладът призовава да се сложи край на стигмата за психичното здраве, като отбелязва, че 20 държави все още криминализират опита за самоубийство. Авторите му припомнят, че макар един на всеки 20 опита за самоубийство да завършва със смърт, самоубийството все още е причина за повече от един на всеки 100 смъртни случая в света.

"Влагането на средства в психичното здраве е инвестиция в по-добър живот и бъдеще за всички", каза в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648