Свински бъбрек, присаден на човек, функционира рекордните два месеца

Наука 15.09.2023 15:00 Снимка: ДНЕС+

Свински бъбрек, присаден на човек, функционира рекордните два месеца

Присаждането на органи от генетично модифицирани животни би могло да даде решение на хроничния недостиг на донори

Свински бъбрек, трансплантиран на човек в мозъчна смърт в САЩ, функционира рекордните два месеца, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Американският научен екип, извършил присаждането, обяви в четвъртък, че експериментът е приключил според първоначалния план.

"В последните два месеца научихме много чрез наблюдения и анализи, имаме основателна причина да сме оптимисти за бъдещето", заяви в съобщение за медиите д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации "Лангон" към Нюйоркския университет. Там е осъществена трансплантацията.

Присаждането на органи от генетично модифицирани животни би могло да даде решение на хроничния недостиг на донори. В момента повече от 100 000 американци са в списъка на чакащите за трансплантация на органи, като близо 88 000 имат нужда от нов бъбрек, предаде БТА.

На 14 юли т.г. свински бъбрек е трансплантиран на мъж в състояние на мозъчна смърт, чието тяло е дарено от семейството му за научни цели. Животното е генетично модифицирано, така че органът да не бъде отхвърлен веднага от човешкото тяло.

Въпреки че месец след интервенцията не са наблюдавани признаци на отхвърляне, американските специалисти заявиха, че след това се е наложило да бъдат увеличени дозите от имуносупресивното лечение заради повишен риск от неприемане на бъбрека.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани през следващите месеци, се казва още в съобщението на медицинския център.

Експериментът продължи общо 61 дни.

"За да създадем неограничен източник на органи, трябва да се научим как да управляваме трансплантациите на свински органи в хора", обясни д-р Робърт Монтгомъри в четвъртък. "Тестването им ни позволява да оптимизираме имунопотискащата терапия и избора на генни модификации, за да направим бъдещите експерименти по-сигурни".

Планирани са още изпитания върху починали пациенти.

Миналата година хирурзи от университета на Мериленд влязоха в историята, като трансплантираха генномодифицирано свинско сърце на умиращ мъж, за когото нямаше друга надежда. Той живя само два месеца, преди органът да спре да функционира по причини, които засега не са напълно изяснени, припомня Асошиейтед прес.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364