Стерилна среда: Новата теория за детския имунитет и алергиите

Наука 08.07.2021 12:44 Снимка: ДНЕС+

Стерилна среда: Новата теория за детския имунитет и алергиите

В последните години битува мнението, че днешните деца се отглеждат в прекалено стерилна среда, която ги изнежва и потиска защитните сили на организма. Защото ние като малки сме изяли доста пясък, не всичко навсякъде е било и дезинфекцирано, пък сякаш бяхме по-здрави...

Разбира се, могат да се намерят защитници и на двете позиции, но сега обръщаме внимание на ново изследване по темата, проведено от британски учени.

Според "хипотезата за хигиената", която се появява през 80-те години на миналия век, ограниченият контакт с микроби в ранна детска възраст може да доведе до различни проблеми с имунната система, най-вече до алергии.

Теорията гласи, че се нуждаем от тези ранни срещи с бактерии, вируси и други микроби, за да не реагира организма ни на по-късен етап прекалено силно на различни безвредни, но алергизиращи вещества, като полени например.

Но изследователите от University College London и London School of Hygiene & Tropical Medicine са категорични, че връзката между детската хигиена и риска от развитие на имунни проблеми е по-сложна. По-честата поява на алергии пък се дължи предимно на използваните почистващи препарати, а не на отсъствието на микроби в домашната среда.

Децата са изложени доста често на различно влияние и срещи с микроби - при прегръдки от възрастни или игра в калта например. Затова и имунната им система укрепва достатъчно от добрите бактерии. А микроогрнизмите, открити в съвременните домакинства, не са тези, които подпомагат развитието на имунитета, твърдят учените.

Микробите в природната среда са тези, които имат съществено значение за правилното функциониране на защитните сили на организма на децата и те нямат нищо общо с почистването у дома.

Затова и проучванията през годините показват, че децата, живеещи в "по-мръсна" среда, като ферми или около много животни, много по-рядко развиват алергии от връстниците си в градовете. 

В изследването също така се отбелязва, че хората, живеещи в по-чисти домове, по-често имат здравословни проблеми заради редовното излагане на хлор и други вредни вещества, съдържащи се в препаратите. Те по-често развиват различни алергии или астма, но това се дължи на химикалите.

Учените подсещат също, че няма нищо лошо в това да почистваме редовно дома, но най-лесният начин, по който болестотворните бактерии достигат до организма на децата, е чрез ръцете. Затова именно тяхното редовно миене е правило номер едно, ако искаме да ги предпазим от различни инфекции.

Не е пропусната и ролята на задължителните ваксини срещу различни сериозни заболявания. Изследванията показват, че те създават свои собствени неспецифични имунни отговори, обучавайки имунната система по същия начин, както в миналото са го правили прекараните детски инфекции, предава Gizmodo.

Разбира се, този спор, които продължава вече десетилетия, няма да бъде решен от поредното изследване по темата. Но то ни дава нова храна за размисъл, а като извод можем да обобщим, че децата трябва редовно да си мият ръцете и да не пропускат разходките сред природата, за да бъдат по-здрави./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565