Специалисти превръщат със специален сос стар хляб в кисело мляко
Наука 01.03.2020 14:31
Италиански специалисти от университета в Бари са изобретили специален сос, който превръща стария хляб, негоден за консумация, в кисело мляко, пише в. "Дейли мейл".
Според изданието рецептата е тайна и тя е в състояние да превърне ненужните самуни освен в йогурт, във вино и дори в пресен хляб. Така ще може да се предотвратят разхищенията, свързани с насъщния, предава БТА.
Екипът на Карло Рицело превръща със своята рецепта стария хляб в хранителна среда, в която отглежда мая. Тя може да бъде оползотворена от хлебопроизводителите, вместо да купуват нова.
В стария хляб италианските учени отглеждат специфични бактерии, които могат да бъдат използвани от производителите в хлебната, млечната и винарската индустрии.
Екипът експериментирал с над 40 хранителни среди, за да подготви най-добрите условия за отглеждане на нужните бактерии. Тънкостта се състояла в това да се намери точният баланс от хляб, ензими и добавки. Към тях трябва да се прибавят и оптималната температура и продължителност за развъждането на бактериите.
Колективът на д-р Рицело изготвил специален сос, използвайки 50 процента стар хляб, който се оказал много апетитен за микроорганизмите, включително и за бактериите за киселото мляко. /БТА
Според изданието рецептата е тайна и тя е в състояние да превърне ненужните самуни освен в йогурт, във вино и дори в пресен хляб. Така ще може да се предотвратят разхищенията, свързани с насъщния, предава БТА.
Екипът на Карло Рицело превръща със своята рецепта стария хляб в хранителна среда, в която отглежда мая. Тя може да бъде оползотворена от хлебопроизводителите, вместо да купуват нова.
В стария хляб италианските учени отглеждат специфични бактерии, които могат да бъдат използвани от производителите в хлебната, млечната и винарската индустрии.
Екипът експериментирал с над 40 хранителни среди, за да подготви най-добрите условия за отглеждане на нужните бактерии. Тънкостта се състояла в това да се намери точният баланс от хляб, ензими и добавки. Към тях трябва да се прибавят и оптималната температура и продължителност за развъждането на бактериите.
Колективът на д-р Рицело изготвил специален сос, използвайки 50 процента стар хляб, който се оказал много апетитен за микроорганизмите, включително и за бактериите за киселото мляко. /БТА
![]() |
1 | 2.09314 |
![]() |
1 | 2.24705 |
![]() |
10 | 3.85484 |
![]() |
100 | 4.15759 |
![]() |
1 | 1.69116 |
Последни новини
- 11:45 На 5 и 6 август през нощта са възможни затруднения при купуването на е-винетки
- 11:42 Каримански: Трудно ще изпълним приходите от косвени данъци тази година
- 11:37 КАТ редовно глобявали шофьорите на линейки
- 11:19 Чешкият президент: Украйна може да остане суверенна държава, само ако направи териториални отстъпки
- 11:12 Бой в Бъкингамския дворец: Имало ли е ръкопашна схватка между принц Андрю и принц Хари
- 11:08 Владимир Путин разговаря с Бенямин Нетаняху по телефона
- 11:00 Рокади в мениджмънта на "Виваком", Спас Русев се връща в надзора
- 10:53 The Hill: Тръмп драстично промени тона си спрямо Путин и има причина за това