Специалисти превръщат със специален сос стар хляб в кисело мляко

Наука 01.03.2020 14:31

Италиански специалисти от университета в Бари са изобретили специален сос, който превръща стария хляб, негоден за консумация, в кисело мляко, пише в. "Дейли мейл".

Според изданието рецептата е тайна и тя е в състояние да превърне ненужните самуни освен в йогурт, във вино и дори в пресен хляб. Така ще може да се предотвратят разхищенията, свързани с насъщния, предава БТА.

Екипът на Карло Рицело превръща със своята рецепта стария хляб в хранителна среда, в която отглежда мая. Тя може да бъде оползотворена от хлебопроизводителите, вместо да купуват нова.

В стария хляб италианските учени отглеждат специфични бактерии, които могат да бъдат използвани от производителите в хлебната, млечната и винарската индустрии.

Екипът експериментирал с над 40 хранителни среди, за да подготви най-добрите условия за отглеждане на нужните бактерии. Тънкостта се състояла в това да се намери точният баланс от хляб, ензими и добавки. Към тях трябва да се прибавят и оптималната температура и продължителност за развъждането на бактериите.

Колективът на д-р Рицело изготвил специален сос, използвайки 50 процента стар хляб, който се оказал много апетитен за микроорганизмите, включително и за бактериите за киселото мляко. /БТА
CHF CHF 1 2.09314
GBP GBP 1 2.24705
RON RON 10 3.85484
TRY TRY 100 4.15759
USD USD 1 1.69116