SpaceX се готви да тества нов кораб до Марс

Наука 14.09.2020 08:51 Снимка: ДНЕС+

SpaceX се готви да тества нов кораб до Марс

Американската компания SpaceX, собственост на предприемача Илън Мъск, се готви за тестов полет на прототип на космическия кораб "Starship", предназначен за бъдещи полети до Марс, предава БГНЕС.

"Корабът, модел SN8, ще бъде готов след около седмица", посочи Мъск в Twitter.

Специалистите на SpaceX ще проведат няколко теста на прототипа на кораба, след което ще бъде извършен тестов полет на височина малко над 18 км в орбита, а после корабът ще бъде върнат на Земята.

"Гарантирам вълнуващ полет и предварително специално благодаря за подкрепата на жителите на най-близкия до полигона в района на населените места Бока Чика (Тексас)", написа още Мъск.

От началото на септември насам SpaceX провежда редовни тестове на Starship на полигона в Бока Чика. До момента прототип на кораба е успял да се изкачи на височина 45,7 м. и да направи плавно кацане на асфалтова площадка в близост до стартовата площадка.

При подобни тестове през месец май прототипът на Starship експлоадира по време на тестове. По същия начин завършиха и изпитания на прототипа през февруари и април тази година и през ноември миналата година. В началото на август прототипът направи първия си успешен полет, достигайки височина от 150 м.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е проектиран за полети до Марс и е предназначен да превозва 100 души. На 31 август Мъск обяви, че първият тестов полет на космическия кораб в нискоземната орбита вероятно ще се състои през 2021 г. Той обаче призна, че първите полети на Starship "може да не се получат" поради факта, че компанията "оперира на неизследвана територия".

"Никой досега не е успял да произведе орбитална ракета за многократна употреба", подчерта бизнесменът.

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286