SpaceX и плановете на компанията на Илон Мъск

Наука 02.06.2021 14:18 Снимка: ДНЕС+

SpaceX и плановете на компанията на Илон Мъск

Утре, 3 юни, е поредното изстрелване на ракета Falcon 9 към Международната космическа станция. Междувременно пък в SpaceX се готвят за друг, не по-малко мащабен проект.

В началото на годината Илон Мъск обяви, че планира най-рано в края на 2021 г. да започнат да изстрелват ракетите си от подвижни платформи във водата, разположени в крайбрежни райони.

Скоро след това той купи две нефтени платформи и възложи задачата за трансформирането им в космодруми. Няколко месеца по-късно вече имаме завършена визия на Deimos и първата платформа е в процес на строеж, като се очаква да започне да функционира в рамките на следващата година.

Конструкцията е част от по-мащабен проект на SpaceX, свързан с полетите на космическите кораби Starship. Идеята е подобни площадки да бъдат разположени на различни места по света, за да направят полетите в Космоса още по-леснодостъпни за желаещите, предава Business Insider.

В бъдещите планове на компанията са записани и хиперзвуковите полети от една до друга точка на планетата, които ще позволят да се стига от Пекин до Ню Йорк за 30 минути например. Но за целта са необходими своеобразни летища и подобни платформи може да изпълняват и тази задача.

Очаква се след Deimos край бреговете на Тексас да се появи и Phobos - кръстени на луните на Марс. Междувременно в компанията на Илон Мъск се работи усилено и по Starship, който трябва след време да достигне до Червената планета. Засега тестовете вървят успешно и очакваме с нетърпение датите на първите пътнически полети./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448