Скрит "оазис на живота" е открит дълбоко в океана на Малдивите

Наука 26.10.2022 13:47 Снимка: ДНЕС+

Скрит "оазис на живота" е открит дълбоко в океана на Малдивите

Екип от акванавти откри, че Малдивите са оазис на дълбоководен живот в голяма водна пустиня.

Неотдавнашна подводна мисия около дълбоководна подводна планина на архипелага разкри нов вид процъфтяваща екосистема, която според изследователите никога досега не е била описвана. Те я наричат "Зона на улавяне": свят на 500 м дълбочина, където големите риби се събират, за да се хранят с микроскопичен нектон. Микронектонът е подобен на зоопланктона, макар и малко по-голям - с размери между 2 и 20 см. Тези миниатюрни организми активно плуват между повърхността на океана и водите на километър дълбочина, като създават вертикална вълна на миграция всеки ден и нощ, когато по-големите риби ги следват, за да се хранят.

Мисията "Нектон Малдиви" е първото изследване, което систематично картографира дълбоките води на Малдивите - верига от 26 коралови атола на югозапад от Шри Ланка и Индия, съобщава „Сайънс Алерт“.

Мисията е начинание между едноименния изследователски институт с нестопанска цел, правителството на Малдивите и изследователи от Оксфордския университет.

Международният екип се е натъкнал на новата екосистема около дълбоководната планина "Сато Рахаа", основана на движението на микронектона. С изгрева на Слънцето всеки ден тези малки организми започват да плуват надолу от повърхността. В близост до потъналата подводна планина обаче потопените вулканични хребети и вкаменените карбонатни рифове, образувани преди 60 милиона години, спират микронектона да се гмурка на дълбочина, по-голяма от около 500 метра. Попаднали в капана на релефа, животните се превръщат в плячка за по-големи хищници, като ята от риба тон, гладни акули и други дълбоководни риби.

В подводница със стъклен мехур, известна като Omega Seamaster II, акванавтите от мисията наблюдавали как в дълбините се сражават множество хищници и жертви. Подводницата им насочила светлината си към тигрови акули, риби чук, пясъчни тигрови акули и дори сравнително рядко срещан вид акули.

"Защо се случва това? Дали това е нещо, което е специфично на 500 метра, дали този живот се разпростира още по-дълбоко, какъв е този преход, какво има и защо?", чуди се морският учен Луси Уудъл от Оксфордския университет. "Това ще ни даде възможност да разберем дълбокия океан в много по-добър смисъл".

Ако такава екосистема съществува на Малдивите, вероятно тя ще бъде открита и на други океански острови с подобни подводни структури. Може би подводните планини и потопените вулкани са горещи точки за дълбоководен живот заради начина, по който улавят микронектона.

Вертикалното движение на рибите напред-назад през водния стълб всеки ден по някои оценки е най-голямата масова миграция на планетата.

Според някои оценки всички микронектони в света тежат над 10 милиарда метрични тона, което е 45 пъти повече от теглото на всички нас, хората.

Микронектонът може лесно да се промъкне през рибарските мрежи и в резултат на това те не се ловят с търговска цел. Въпреки това много видове, които са важни за риболовната индустрия, като рибата тон, са тясно зависими от микронектона.

"Това има всички белези на отделна нова екосистема", казва морският биолог Алекс Роджърс от Оксфордския университет. "Зоната на улавяне създава оазис на живота на Малдивите и е много вероятно тя да съществува и на други океански острови, а също и по склоновете на континентите."

За съжаление, последните климатични доклади сочат, че някои микронектони в някои части на света, като в Антарктида, не се справят добре с кризата на глобалното затопляне. Ако те изчезнат, вероятно ще ги последват и други риби, бозайници и птици./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648