Шпионски софтуер атакува айфоните

Наука 08.09.2023 14:56 Снимка: ДНЕС+

Шпионски софтуер атакува айфоните

Компютърни специалисти към канадската правозащитна организация "Ситизън лаб" (Citizen Lab) обявиха, че са открили шпионски софтуер, който "се възползва" от наскоро установен технически недостатък в устройства, произвеждани от корпорацията "Епъл" (Apple), предаде Ройтерс.

Уязвими са смартфоните "айФон" (iPhone), които работят с версията 16.6 на мобилната операционна система ай Оу Ес (iOS) на компанията, посочва "Ситизън лаб".

"Епъл" съобщи, че нейните специалисти са обновили системата, след като техническият недостатък е открит. "Ситизън лаб" призовава потребителите да инсталират актуализацията на своите устройства.

Експертите на организацията свързват шпионската компютърна програма с израелската компания НСО (NSO).

Атаката е била открита, когато специалисти от "Ситизън лаб" анализирали устройство, създадено от "Епъл", което използвал служител на правозащитна организация, базирана в САЩ. Оказало се, че апаратът е заразен с шпионския софтуер "Пегас", създаден от израелската фирма НСО.

От 2021 г. тя е включена в "черен" списък, изготвен от администрацията в САЩ, тъй като се смята, че нейната шпионска програма се е използвала за незаконно следене на правителствени представители и журналисти в различни страни, предаде БТА.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811