Наука 09.07.2021 10:29 Снимка: ДНЕС+
Рибата в менюто пази от тромбози
Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да удължи живота ни.
Гинсбург припомни, че рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D.
„Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.
Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.
„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект./БГНЕС
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10146 |
GBP
|
1 | 2.22001 |
RON
|
10 | 3.84605 |
TRY
|
100 | 4.04334 |
USD
|
1 | 1.70191 |
Последни новини
- 20:54 Жестоко убийство в София: Жена беше пребита до смърт
- 20:06 Хороскоп за петък, 7 ноември 2025 г.
- 19:35 65-годишна жена нападна мъж в дома му в Ботевград, опита се да го удуши и го ограби
- 19:27 Рестарт на делото за смъртта на Марадона
- 19:19 Археолози разкриват едно от най-значимите духовни средища по Южното Черноморие
- 19:12 Нова Зеландия планира да изпрати в космоса свои сателити
- 19:04 Сам Смит: Направих си липосукция на 13 години, защото бях брутално тормозен заради теглото си
- 18:56 Хванаха рецидивист да се представя с чужд паспорт на летището в София