
Наука 09.07.2021 10:29 Снимка: ДНЕС+
Рибата в менюто пази от тромбози
Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да удължи живота ни.
Гинсбург припомни, че рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D.
„Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.
Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.
„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.10146 |
![]() |
1 | 2.25664 |
![]() |
10 | 3.85059 |
![]() |
100 | 4.15961 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 21:16 Хороскоп за сряда, 16 юли 2025 г.
- 19:37 Петер Сиярто: Страните от ЕС не успяха да приемат нов пакет санкции срещу Русия
- 19:28 Украинският парламент одобри удължаване на военното положение и на мобилизацията с още три месеца
- 19:22 Лавров: Тръмп е подложен на огромен натиск от страна на ЕС и НАТО да изпълнява исканията на Зеленски
- 19:14 Фицо поставя условие за подкрепа на новите санкции срещу Русия
- 19:06 ООН: Най-малко 875 палестинци са убити близо до пунктове за помощи в Газа
- 18:58 Росен Йорданов: Трябва да обединим усилия и да направим България по-привлекателна за живеене
- 18:51 DW: Ще доведат ли системите "Пейтриът" до обрат в Украйна?