
Наука 09.07.2021 10:29 Снимка: ДНЕС+
Рибата в менюто пази от тромбози
Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да удължи живота ни.
Гинсбург припомни, че рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D.
„Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.
Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.
„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект./БГНЕС
Още по темата
![]() |
1 | 2.09628 |
![]() |
1 | 2.2729 |
![]() |
10 | 3.86215 |
![]() |
100 | 4.18394 |
![]() |
1 | 1.66383 |
Последни новини
- 00:38 Хороскоп за четвъртък, 3 юли 2025 г.
- 19:34 Принц Уилям е притеснен за съпругата на баща си. Камила не спирала да пие
- 19:25 23-ма поставени отпаднаха още в първия кръг на "Уимбълдън"
- 19:18 Община Сатовча влезе в рекордите на "Гинес" с близо 1000 чешми
- 19:18 Руските въоръжени сили изпращат бронирани влакове за снабдяване на армейски части в Донбас
- 19:11 В Северна Македония се обидиха на еврокомисаря Марта Кос
- 19:03 Зверев: Вече не изпитвам радост от живота, трябва ми терапевт
- 18:55 Пациентска организация: Има достатъчно пари в НЗОК - над 9 млрд. лв., но не се разпределят правилно