Наука 09.07.2021 10:29 Снимка: ДНЕС+
Рибата в менюто пази от тромбози
Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да удължи живота ни.
Гинсбург припомни, че рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D.
„Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.
Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.
„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект./БГНЕС
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 13:27 ДНСК издаде разрешение за ползване на язовир „Луда Яна“
- 13:15 Немски тв канал: Главните разузнавачи на Германия и Русия са провели конфиденциален разговор
- 13:04 Две коли затиснаха турски митничар на Капитан Андреево
- 12:58 6,1 по Рихтер разлюля Тайван
- 12:52 Назначиха Велислава Панова за генерален консул в Торонто
- 12:41 Politico: Обвиниха "Алтернатива за Германия", че събира шпионска информация в полза на Кремъл
- 12:29 Евросъюзът е внесъл морски дарове от Русия за 709 млн. евро през 2024 г.
- 12:16 България първа по ръст на продажби на хибриди в ЕС за 2025 г.