Наука 09.07.2021 10:29 Снимка: ДНЕС+
Рибата в менюто пази от тромбози
Лекарите Сергей Агапкин и Михаил Гинзбург в ефира на телевизионния канал Русия 1 посъветваха хората да консумират повече риба. Според тях доказано рибата може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да удължи живота ни.
Гинсбург припомни, че рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. В същото време морската риба съдържа повече Омега-3 от речната, както и витамин D.
„Има проучвания, които доказват, че ако човек яде морска риба поне два пъти седмично, това намалява наполовина риска от инфаркт“, каза Агапкин.
Речната риба (като шаран и костур) съдържа много витамини от групата В и фолиева киселина. Освен това, тези риби са богати на витамини, отговорни за регулирането на холестерола и намаляването на риска от образуване на тромбози.
„Има проучвания, които показват, че яденето на риба два до три пъти седмично ни помага да живеем до пет години по-дълго, а яденето на месо със същата честота, напротив, намалява вероятната продължителност на живота със същия срок”, каза Гинзбург подчертавайки, че рибата е богата на витамин Е, който има подмладяващ ефект./БГНЕС
Още по темата
CHF
|
1 | 2.11464 |
GBP
|
1 | 2.25041 |
RON
|
10 | 3.84832 |
TRY
|
100 | 4.00884 |
USD
|
1 | 1.68708 |
Последни новини
- 14:33 Шофьорът на кмета на „Овча купел” спипан зад волана с 1,57 промила в кръвта
- 14:24 Мъж рани с нож полицай до посолството на САЩ в Токио
- 14:16 Стармър призовава „коалицията на желаещите“ да достави далекобойни ракети за Украйна
- 14:08 ДБ видяха "театрални представления" в дебата за продажбата на "Лукойл Нефтохим"
- 13:59 Повдигнаха обвинение на мъж за трафик на мигранти
- 13:51 Орбан: Мирът вече можеше да е тук, но ЕС избра войната
- 13:43 Колумбийският президент предупреди за рискове при спиране на американската военна помощ
- 13:35 Защо е толкова трудно деца да бъдат вписани в регистъра за осиновяване