Различните мутирали вълци на Чернобил

Наука 08.02.2024 15:02 Снимка: ДНЕС+

Различните мутирали вълци на Чернобил

Ново изследване показва, че популацията на вълци, живеещи в Чернобилската забранена зона (CEZ), е генетично различна от техните събратя извън региона. Забележително е, че облъчените вълци изглежда са развили защитни мутации, които увеличават шансовете им да оцелеят от рак.

Популациите на вълци, както и на други животни, процъфтяват в CEZ на Украйна, откакто районът беше изоставен след прословутата ядрена катастрофа през 1986 г. В отсъствието на хора дивата природа очевидно еволюционно се развива по най-добрия начин. 

Въпреки свободата, която в момента имат, животните трябва да се изправят пред явния проблем с радиацията. В края на краищата, това е причината хората да си тръгнат оттам.

За да разбере как тези животни оцеляват въпреки малките шансове, Кара Лав, еволюционен биолог и екотоксиколог от Принстънския университет, изучава вълците от Чернобил в продължение на десетилетие.

Снимка 652620

Източник: iStock

През 2014 г. Лав и нейните колеги се отправят към в Чернобилската забранена зона и взимат кръвни проби от вълците, за да разберат реакциите им към причиняващата рак радиация. Някои също са снабдени с радио нашийници за събиране на информация за местоположението им и излагането им на радиация.

"Получаваме измервания в реално време за това къде се намират и на колко радиация са изложени", казва Лав в изявление.

Изследването показа, че вълците в тази зона са изложени на повече от 11.28 милирема радиация всеки ден през целия си живот - това е над шест пъти над законовата граница за хора.

Снимка 652619

Източник: iStock

Изследователите отбелязват също, че вълците са променили имунната си система, подобно на пациентите, подложени на лъчева терапия за рак. Освен това генетичният анализ предполага, че части от генома на вълците са развили известна устойчивост към рак.

Подобни находки са наблюдавани сред стотиците полудиви кучета, които живеят в Чернобилската забранена зона. През 2023 г. учените установяват, че свободно движещите се кучета от Чернобил са генетично различни от домашните кучета, живеещи другаде по света.

Откритието може да има последици и за човешкото здраве. Лав се надява да използва откритията, за да идентифицира защитни мутации, които увеличават шансовете на хората да оцелеят от рак.

Снимка 652621

Източник: iStock

За съжаление, пандемията от COVID-19 и продължаващата война с Русия пречат на Лав и нейните сътрудници да се върнат в Чернобилската забранена зона. Не се знае дали и кога ще могат да се върнат.

"Наш приоритет е хората и сътрудниците там да бъдат възможно в най-голяма безопасност", казва Лав.

Новото изследване е представено миналия месец на годишната среща на Обществото по интегративна и сравнителна биология в Сиатъл, Вашингтон, пише IFL Science./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945