Разкриха мистерията на тъмната страна на Луната

Наука 25.06.2020 20:04 Снимка: ДНЕС+

Разкриха мистерията на тъмната страна на Луната

Учени обясниха защо обратната страна на Луната е много различна от видимата от Земята, съобщава портала Eurekalert.

Фактът, че видимата и тъмната страна на Луната значително се различават, стана известен още в средата на ХХ век, когато СССР успя да заснеме първите снимки на обратната страна на спътника. Дотогава астрономите са смятали, че тъмните петна на видимата страна на Луната са сухи морета и океани. Те предполагаха, че обратната страна е покрита със същите следи, но в крайна сметка и двете предположения се оказаха неверни.

 

Оказва се, че това не са морета, а кратери - вероятно с вулканичен произход. Освен това се оказало, че кратерите покриват само малка част от невидимата страна - един процент, докато на видимата страна заемат около една трета от повърхността. Дълго време учените не можеха да обяснят причините за хетерогенността на лунната повърхност.

В ново проучване група астрономи от Токийския технологичен институт, университетите във Флорида, Ню Мексико и космическия център на НАСА "Линдън Джонсън" предложиха отговор на този въпрос. Те смятат, че нееднородността на лунната повърхност се дължи на неравномерното разпределение на веществата от групата KREEP. Тези вещества бяха открити в лунните скали, донесени на Земята от американски астронавти. (В съкращението KREEP, K означава калий, REE означава редкоземните елементи церий, ербий и европий, а P означава фосфор.)

Изследователите са анализирали резултатите от наблюдения, лабораторни експерименти и компютърни симулации и са стигнали до извода, че топлината от радиоактивното разпадане на тези елементи е позволило разтапянето на твърди скали, поради което на повърхността на Луната са се появили кратери.

Освен това елементите са разпределени неравномерно по повърхността на спътника на Земята. От видимата страна, според учените, скалите са били обогатени с радиоактивен уран, калий и торий, поради което там са се образували повече кратери./news.bg

CHF CHF 1 1.83784
GBP GBP 1 2.16102
RON RON 10 4.04306
TRY TRY 10 2.51576
USD USD 1 1.727