Радио Китай: Новите технологии помагат в борбата с COVID-19

Наука 28.12.2020 15:24 Снимка: ДНЕС+

Радио Китай: Новите технологии помагат в борбата с COVID-19

Тъй като ситуацията с пандемията от COVID-19 в чужбина остава сериозна, Китай е изправен пред нарастващ натиск да предотвратява ново внасяне на заразата. По-специално, неотдавнашни случаи от редица райони на Китай, където вирусът бе открит върху опаковки на замразено свинско, агнешко, говеждо месо, скариди и рибни продукти, увеличиха опасенията относно рисковете от заразяване по нетрадиционен начин – чрез дългата верига на доставки. Това на свой ред постави въпроса за необходимостта от мащабен скрининг на хранителни продукти от месо и морски дарове, което, оказва се, е трудна задача за много държави в света.

В момента китайските технологични компании се опитват да предложат разнообразни решения, които да помогнат при проследяването на проблемни замразени храни от чужбина, използвайки технологии като блокчейн и облачни изчисления, пише Радио Китай.

Миналият четвъртък Alibaba Cloud официално пусна самостоятелно разработена система за проследяване на тези доставки, която на базата на решението на AntChain за продукта Provenance, предоставя детайлна информация, включително за съхранението на храните, продажбите, условията при които се транспортират. Системата обхваща веригата за внос на замразени храни, включително морски дарове и месо, а миналия четвъртък 10 кутии черни тигрови скариди, внесени от Тайланд, бяха свързани с QR код в Ухан, главния град на провинция Хубей в Централен Китай, първият подобен код, генериран с помощта на проследяващата платформа на провинцията за внос. Провинция Джъдзян въведе подобна система още през юни тази година, последвана от град Джънджоу през ноември и провинция Хубей през декември. Очакват се още градове да се включат, а от „Алибаба“ заявиха, че системата е помогнала на местните правителства да ограничат разпространението на вируса в страната. Партида замразено свинско месо, внесена от Аржентина, се оказа положителна за COVID-19 в Джънджоу на 13 ноември. Тъй като информацията за веригата за доставки на свинското месо беше актуализирана в системата за проследяване, местните здравни власти успяха да проследят информацията за вносителите, свързаните с тях карантинни сертификати и транспортни превозни средства, за да се гарантира блокиране на стоките за кратко време, така че заразените продукти да не навлязат на пазара.

Освен Alibaba, други технологични компании предлагат също свои собствени решения. Наскоро „Тенсент“ (Tencent Cloud) стартира и платформа за проследяване на замразени храни, която съчетава както „удостоверяване на самоличността“ на продуктите, както и тези на включените работници. Чрез сканиране на съответния QR код може да се намери информация за източника на продукта, потока и контактите. За да гарантира, че никой не е в състояние да изкриви информацията, Tencent Cloud приложи блокчейн технология, за да направи системата по-безопасна и надеждна. Платформата е внедрена в региони, включително провинция Хайнан в Южна Китай и Шънджън, провинция Гуандон.

Като голямо пристанище, което внася замразени храни, Шънджън служи и като център за надзор на замразени продукти от август насам. Преди да се съхраняват, продават или преработват в града, всички внесени замразени хранителни продукти, пристигащи там, трябва да преминат през процес на дезинфекция, като се вземат проби за тестване и всички продукти могат да бъдат проследени. Базираната в Шънджън Ping An Smart City стартира централизирана система за наблюдение на центъра, обхващаща над 6 600 склада в града. До средата на ноември в центъра са били складирани общо 72 792 тона вносни замразени продукти и общо 95 062 проби са били подложени на тестове за наличието на COVID-19, съобщиха от компанията. Според нея, технологията за големи данни е помогнала за изключването на 56 партиди замразени продукти, податливи на заразяване, и е прихванала партида проби, които са били положителни за вируса.

Въпреки стартирането на различни платформи за проследяване на замразени храни в отделните провинции на Китай, специалисти в индустрията, особено вносителите, все още са изправени пред трудностите при продажбите поради липсата на единна платформа. „Пускането на платформа за проследяване е от полза за индустрията, тъй като тя се въздържа от спиране на целия сектор, поради спорадично откриване на вируса при замразени продукти“, споделя за вестник „Глобал таймс“ вносител от Пекин, пожелал анонимност. „Но ние се надяваме, че всички местни власти могат да разпознават взаимно внесените платформи за търговия със замразени храни, така че вносителите да не се налага да зареждат многократно информация“, каза той, добавяйки, че е внесъл над 100 контейнера замразена храна за предстоящия Пролетен празник, но продажбите все още са блокирани в някои региони поради гореспоменатата причина. Държавната администрация за регулиране на пазара проведе заседание на 1 декември, като обяви стартирането на националната платформа за проследяване по веригата на доставки за замразени храни и обмен на данни между провинциите. Девет провинции и общини са се свързани с платформата, като по същество реализират търговия по цялата верига от влизане в митниците до търговците на дребно и ресторантите. „Логистичната индустрия на страната ни се разви бързо за кратък период, но изостава от развитите икономики като САЩ и Япония по стандартизация. Вярвам, че логистиката ни за замразени храни бързо ще нарасне след тази пандемия“, смята пекинският бизнесмен.

Китайските митници обещаха, че ще засилят допълнително роверките на вносни замразени храни в опит да предотвратят риска от внасяне на COVID-19 през зимния сезон. Двама производители на говеждо месо от Бразилия и един от Аржентина са спрели износа си за Китай за една седмица, след като върху опаковки на техни продукти са открити следи от COVID-19, съобщиха в петък от митниците. Към 11 ноември Китай е спрял износа на 99 чуждестранни компании от 20 държави със служители, заразени с COVID-19, от които 82 компании са прекратили доброволно износа за Китай след избухването на епидемията.

CHF CHF 1 1.77335
GBP GBP 1 2.27343
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24625
USD USD 1 1.61027