Психичното здраве на момичетата в САЩ е пагубно наранено от пандемията

Наука 14.02.2023 16:07 Снимка: ДНЕС+

Психичното здраве на момичетата в САЩ е пагубно наранено от пандемията

Пандемията се е отразила пагубно върху психичното здраве на момичетата в САЩ, като почти 60 процента от тийнейджърките са изпитвали постоянна тъга или безнадеждност, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на официален доклад.

Според доклада на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията сексуалното насилие, самоубийствените мисли и поведение и други проблеми на психичното здраве са засегнали много тийнейджъри, независимо от тяхната раса или етническа принадлежност, но момичетата и ЛГБТК младежите са се справили най-зле по повечето показатели.

За доклада са анкетирани повече от 17 000 американски ученици от средните училища през есента на 2021 г. Подобни данни се събират от 30 години, но "никога не сме виждали толкова опустошителни, последователни констатации", каза Катлийн Етиър, директор на отдела за подрастващите и училищата в Центровете за контрол и профилактика на заболяваниятd. "Няма съмнение, че младите хора ни казват, че са в криза. Данните наистина ни призовават да действаме."

Сред момичетата 30 процента са заявили, че сериозно обмислят опит за самоубийство, което е два пъти повече от момчетата и с почти 60 процента повече отпреди десет години. Почти 20 процента от момичетата са съобщили, че са преживели изнасилване или друго сексуално насилие през предходната година, което също е увеличение спрямо предишни резултати.

Почти половината от учениците от ЛГБТК общността са заявили, че сериозно са обмисляли опит за самоубийство, предаде БТА.

Повече от една четвърт от американските индианци и коренните жители на Аляска са заявили, че сериозно са обмисляли опит за самоубийство, което е повече в сравнение с другите раси и етноси.

Чувствата на постоянна тъга и безнадеждност засягат повече от една трета от децата.

Много от тенденциите са започнали преди пандемията от КОВИД-19. Но изолацията, онлайн обучението и повишената зависимост от социалните мрежи през нея са влошили положението на много деца, казаха експерти по психично здраве.

От десетилетия самоубийството е втората или третата водеща причина за смъртност при младите хора на възраст между 10 и 24 години в САЩ, а опитите обикновено са по-чести при момичетата.

Подобни тревожни резултати обявиха и във Франция. Изследване сред 25 000 французи установи безпрецедентни депресивни епизоди сред младите. Тази вълна може да бележи цяло едно поколение, пишат авторите на доклада, публикуван от Агенцията по обществено здравеопазване. Влошаването на психичното здраве засяга цялото население, но особено групата от 18 до 24 години. В нея депресивните епизоди почти са се удвоили, за да достигнат приблизително всеки пети от анкетираните.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648