
Наука 15.02.2025 11:41 Снимка: ДНЕС+
Проучване разкрива миризмата на египетските мумии
Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто
Древноегипетските мумии са миришели "на дърво", "пикантно" и "сладко", сочат данните от ново проучване, цитирано от ДПА и Асошиейтед прес, предава БТА.
Изследователите са анализирали девет мумифицирани тела от Египетския музей в Кайро, повечето от които датират от I и II хилядолетие пр.н.е., като са използвали комбинация от инструменти и сензорни техники.
"Миризмата на мумифицираните тела от години предизвиква сериозен интерес от страна на експерти и на широката общественост, но досега не е провеждано комбинирано химическо и перцептивно научно изследване", каза водещият автор професор Матия Стрлич от Лондонския университетски колеж и университета в Любляна.
"Това изследване ни помага по-добре да планираме консервацията и да разберем древните материали, използвани за балсамиране. То добавя още данни за обогатяване на музейната експозиция с мумифицирани тела", отбелязва изследователят.
Учените разполагат с обучени човешки "носове", натоварени със задачата да опишат качеството и интензитета на миризмите, както и да установят участващите молекули и съединения с помощта на методи като газова хроматография и масспектрометрия.
Това позволява на екипа да определи дали тези компоненти произхождат от консерванти, микроорганизми или пестициди, например, отбелязва ДПА.
Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто.
Според д-р Сесилия Бембибре от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследването подчертава "значението на използването на сетивата ни за разбиране на миналото".
Мумифицирането в Древен Египет обикновено е включвало третиране на покойника с масла и смоли, включително от бор, кедър и хвойна, за да се запазят тялото и душата в задгробния живот и да се придаде приятна миризма, припомня ДПА.
Данните са публикувани в Journal of the American Chemical Society.
Още по темата
![]() |
1 | 2.07736 |
![]() |
1 | 2.291 |
![]() |
10 | 3.8881 |
![]() |
100 | 4.28061 |
![]() |
1 | 1.69851 |
Последни новини
- 14:03 Украинското ГУР: Русия увеличава производството на ракети, правят до 80 "Искандер" на месец
- 13:54 Радев: Изключително обезпокоителна е ескалацията на военните действия в Близкия Изток
- 13:50 Кой е американският генерал "Горилата", който настоява Тръмп да удари Иран с бункерна бомба
- 13:46 Караджов отнема лиценза на оператора Swissport, държал 300 пътници затворени на столичното летище
- 13:43 МС: За въвеждане на еврото държавата гарантира - защита на потребителите и ясна информация
- 13:38 Героичен обрат за Интер разплака японските самураи на клубния Мондиал
- 13:26 Н. Събев за ПП: Група службогонци, развявайки дипломи от чужбина, излъгаха жадуващите за промяна
- 13:21 6.1 по Рихтер разлюля японския остров Хокайдо