
Наука 15.02.2025 11:41 Снимка: ДНЕС+
Проучване разкрива миризмата на египетските мумии
Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто
Древноегипетските мумии са миришели "на дърво", "пикантно" и "сладко", сочат данните от ново проучване, цитирано от ДПА и Асошиейтед прес, предава БТА.
Изследователите са анализирали девет мумифицирани тела от Египетския музей в Кайро, повечето от които датират от I и II хилядолетие пр.н.е., като са използвали комбинация от инструменти и сензорни техники.
"Миризмата на мумифицираните тела от години предизвиква сериозен интерес от страна на експерти и на широката общественост, но досега не е провеждано комбинирано химическо и перцептивно научно изследване", каза водещият автор професор Матия Стрлич от Лондонския университетски колеж и университета в Любляна.
"Това изследване ни помага по-добре да планираме консервацията и да разберем древните материали, използвани за балсамиране. То добавя още данни за обогатяване на музейната експозиция с мумифицирани тела", отбелязва изследователят.
Учените разполагат с обучени човешки "носове", натоварени със задачата да опишат качеството и интензитета на миризмите, както и да установят участващите молекули и съединения с помощта на методи като газова хроматография и масспектрометрия.
Това позволява на екипа да определи дали тези компоненти произхождат от консерванти, микроорганизми или пестициди, например, отбелязва ДПА.
Миризмите са описани като "дървесни" в 78 на сто от случаите, "пикантни" при 67 на сто, "сладки" при 56 процента, а "наподобяващи тамян" и "застояли" - по 33 на сто.
Според д-р Сесилия Бембибре от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изследването подчертава "значението на използването на сетивата ни за разбиране на миналото".
Мумифицирането в Древен Египет обикновено е включвало третиране на покойника с масла и смоли, включително от бор, кедър и хвойна, за да се запазят тялото и душата в задгробния живот и да се придаде приятна миризма, припомня ДПА.
Данните са публикувани в Journal of the American Chemical Society.
Още по темата
![]() |
1 | 2.10395 |
![]() |
1 | 2.24498 |
![]() |
10 | 3.84227 |
![]() |
100 | 4.04731 |
![]() |
1 | 1.69292 |
Последни новини
- 13:30 Икономистът Караиванов: Политиците, които са "за" извънреден вот, искат и повече разходи в бюджета
- 13:22 След гнева на Борисов: Депутатите му се задействаха по родните си места, отварят приемни
- 13:14 Катинчарова: Абсолютно наивно е да се вярва, че Бойко Борисов е жертва
- 13:10 Рекорден за последните 15 години брой фалшиви банкноти хванати у нас
- 13:07 Дронове следят сметоизвозването в столичните райони „Красно село” и „Люлин”
- 12:59 В Инфекциозна болница в София майка и бебе са с изгаряния, заради UV-лампа
- 12:52 Intel влиза в нов етап на преструктуриране след напускането на ключов мениджър
- 12:47 Патриарх Даниил отслужи литургия за 80 г. от рождението на предшественика си Неофит