Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, описан е още през март

Наука 21.12.2020 20:11 Снимка: ДНЕС+

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам, описан е още през март

"Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на март", това обясни проф. Радка Аргирова, вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите.

Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

"Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът пред БНР.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозна от оригиналния щам.Характерно за нея е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

По думите на вирусолога това изменение на коронавируса не засяга секвенцията (поредност от аминокиселини - б.р.), които представляват имуногена на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек".

"Бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. За Европа това не е новост", посочи тя и добави, че бумът на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса.

Вирусологът беше категорична, че човек, който е преболедувал COVID-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса./БНР

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359