Праисторически скелет бе открит в местността Корията

Наука 27.06.2011 10:16

Праисторически скелет – на приблизително 7,5 хиляди години, бе открит при археологическите разкопки в местността Корията край Суворово. Той бе намерен при разкопките на жилище, което е датирано от около 5-ото хилядолетие преди Христа.

Полът на скелета все още не е известен. До момента е ясно, че той е загинал насилствено, съобщи ръководителя на експедицията д-р Владимир Славчев.

През това лято, за втора поредна година Община Суворово с активното съдействие на кмета инж. Павлин Параскевов финансира археологическото проучване на праисторическото селище в местността Корията. След като миналата година бе проведено геомагнитно изследване на терена, през тази археолози подновяват прекъснатите преди повече от 20 години разкопки.

Селището в местността Корията се датира в средата на петото хилядолетие пр. Хр. Каменната му архитектура го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Съзнавайки високата му научна стойност, Община Суворово предприе стъпки за по-нататъшното му проучване, съобщават от общинската администрация.

През 2010 г. екип от Новия Български университет начело с Петър Зидаров измерва геомагнитните аномалии в обекта и локализира редица неизследвани опожарени жилища, както и трасето на укрепителната стена на селището. През този сезон археологът от Варненския музей Владимир Славчев заедно с уредника на общинската музейна сбирка Росен Петров започват разкопки на едно от локализираните жилища. Те ще се опитат да го разчистят изцяло, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място. Очакват се нови попълнения в сбирката, които да разкажат за живота на нашите далечни предшественици.
CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482