Почти цялото население е повлияно от високите летни температури, твърди изследване

Наука 09.09.2023 09:28 Снимка: ДНЕС+

Почти цялото население е повлияно от високите летни температури, твърди изследване

Изследване установи, че почти цялото световно население е било повлияно от особено високите температури от юни до август, причинени от глобалното затопляне, предизвикано от човешката дейност, съобщи Ройтерс.

Лятото на 2023 г. в северното полукълбо беше най-горещото лято, регистрирано от хората. Продължителни горещи вълни в Северна Америка и Южна Европа причиниха катастрофални горски пожари и скокове в нивата на смъртност. Юли беше най-горещият месец, регистриран някога, а средните температури през август също бяха с 1,5 по Целзий по-високи от прединдустриалните нива.

Проучване на американската изследователска организация „Клаймът Сентръл“ анализира температурите в 180 страни и 22 територии и установи, че 98% от световното население е било изложено на по-високи температури. Вероятността това да се случи е нараснала два пъти благодарение на замърсяването с въглероден диоксид.

„На практика никой на Земята не е избегнал ефектите на глобалното затопляне през последните три месеца“, каза вицепрезидентът на научния отдел на „Клаймът Сентръл“ Андрю Пършинг. „Във всяка страна, която можехме да анализираме – включително южното полукълбо, където това е най-хладното време на годината, наблюдавахме температури, за които е трудно, а в някои случаи почти невъзможно, да възникнат без участието на глобалното затопляне, предизвикано от човешката дейност.“

„Клаймът Сентръл“ сравни наблюдаваните температури с тези, генерирани от модели, които премахват влиянието на емисиите на парникови газове, за да определи дали глобалното затопляне прави възможността от екстремни горещини по-голяма, предаде БТА,

Горещите вълни в Северна Америка и Южна Европа биха били невъзможни без глобалното затопляне, каза Фридерике Ото, климатолог в Института за глобалното затопляне и околната среда „Грантъм“.

Още по темата

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811