Планетата може да се затопли с 1,5 градуса до 5 години

Наука 09.07.2020 16:54 Снимка: ДНЕС+

Планетата може да се затопли с 1,5 градуса до 5 години

Има около 20 процента вероятност годишните световни температури да бъдат най-малко 1,5 градуса по Целзий по-високи в сравнение с прединдустриалните времена през следващите пет години. Това обявиха специалисти, цитирани от "Гардиън".

Годишните средни световни температури вероятно ще бъдат поне 1 градус над нивата, които са били преди индустриалната епоха през всяка година между 2020 и 2024 г. Това показва дългосрочна прогноза на експерти от британската метеорологична служба.

А има 20 процента вероятност годишните температури да надхвърлят 1,5 градуса над равнищата отпреди индустриалната епоха в най-малко една година от петте, като шансовете се увеличават с течение на времето, показва анализът, публикуван от Световната метеорологична организация.

Съгласно Парижкото споразумение за климата страните по света се ангажираха да удържат повишаването на средната световна температура "доста под" 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди индустриалната епоха и да продължат усилията за ограничаването ѝ до 1,5 градуса, за да се избегнат най-лошите въздействия от климатичните промени.

Въпреки че експертите казват, че една година, в която са надхвърлени 1,5 градуса, не означава, че целите са нарушени, това показва колко близо вече е светът до това ниво.

Прогнозата бележи ново международно сътрудничество, координирано от Световната метеорологична организация, въз основа на анализи от центровете за прогнозиране на климата във Великобритания и девет други страни, включително Австралия, САЩ и Китай.

Прогнозата за климата също така предвижда, че ще има засилено затопляне на Арктика в сравнение с други региони по света и ще повишен риск от бури в Атлантическия океан. Освен това се посочва, че тази година много части от Южна Америка, Южна Африка и Австралия вероятно ще бъдат по-сухи от близкото минало.

Средната температура на Земята вече е над 1 градус по-висока в сравнение с пре прединдустриалната епоха, а последните пет години са били най-топлите в историята (откакто се води надеждна статистика по въпроса).

Генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас подчерта: "Това проучване показва - с високо ниво на научно умение - огромното предизвикателство през следващите години за постигането на целите на Парижкото споразумение относно климатичните промени - поддържане на световното повишаване на температурата през този век много под 2 градуса над нивото отпреди индустриалната епоха и да се положат усилия за ограничаване на повишаването на температурата още повече до 1,5 градуса."

Оценката отчита естествените промени, както и човешкото влияние върху климата, за прогнозиране на температурата, валежите и поведението на вятъра през следващите пет години./news.bg

CHF CHF 1 1.816
GBP GBP 1 2.19761
RON RON 10 4.01336
TRY TRY 10 2.16883
USD USD 1 1.61332