Пешеходен мост ще свързва пирамидите в Гиза с Големия египетски музей

Наука 07.02.2024 16:36 Снимка: ДНЕС+

Пешеходен мост ще свързва пирамидите в Гиза с Големия египетски музей

Изграждането на музея и подреждането на артефактите ще приключи до края на февруари

Пешеходен мост ще свързва Големия египетски музей с намиращите се в непосредствена близост пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин, съобщи областната управа на Гиза, цитирана от онлайн изданието "Иджипт индипендънт". Алеята с дължина 1270 метра ще бъде разделена на три части с широчина между 11,5 и 27,5 метра, пише БТА.

Изграждането на музея и подреждането на артефактите се очаква да приключи до края на февруари, обяви преди дни египетският премиер Мостафа Мадбули. Кога ще се състои дългоочакваното откриване обаче все още не е ясно.

През февруари 2023 г. Големият египетски музей беше частично отворен за посещения чрез онлайн резервации. Посетителите могат да влязат във внушителния атриум, където се издига колосалната статуя на фараона Рамзес Втори. На "голямото стълбище", от което се разкрива гледка към пирамидите, е подредена експозиция, показваща връзката на древноегипетските царе с боговете и отвъдния живот.

Преди няколко години египетските власти обявиха, че планират бляскава церемония за откриването на музея, сравнима със "Златния парад на фароните" и на реставрираната Алея на сфинксовете в Луксор.

Музеят в Гиза, разположен върху 480 хиляди кв.м., е проектиран като най-големия музей в света, посветен на една цивилизация. Централна част от експозицията са пет хиляди артефакта от гробницата на момчето-фараон Тутанкамон, които за първи път ще бъдат показани на едно място.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233