Парацетамол, ацетаминофен и ефектът им на потискане на негативните емоции

Наука 12.09.2020 19:19 Снимка: ДНЕС+

Парацетамол, ацетаминофен и ефектът им на потискане на негативните емоции

Парацетамолът е един от най-популярните обезболяващи продукти. Пием го едва ли не по всякакъв повод - при главоболие, настинка, зъбобол. Ново изследване на Щатския университет на Охайо обаче доказва, че този аналгетик ни прави по-неразумни.

Ацетаминофенът, познат като парацетамол или тиленол, е причината употребилите го да намират традиционно рискови дейности като скачане с бънджи или изказване по непопулярна тема пред шефа на работа за не толкова тревожни дейности.

"Ацетаминофенът кара хората да изпитват по-малко негативни емоции, когато обмислят рискови ситуации - просто не ги виждат толкова плашещи," казва Болдуин Уей, автор на изследването и професор по психология в Университета в Охайо.

Уей изтъква, че аналгетикът е причина за психологически ефекти, за които хората не си дават сметка. Професорът подчертава, че предвид факта, че 25 % от американците го ползват всяка седмица, можем да се замислим над рисковите ситуации, които се създават вследствие на това.

Тези ефекти на парацетамола са потвърдени от три независими експериментални изследвания. Резултатите им са публикувани в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience. Може би трябва да им вярваме./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286