Паданията на космически отломки ще зачестят

Наука 03.08.2022 13:04 Снимка: ДНЕС+

Паданията на космически отломки ще зачестят

Падането на отломки от космоса ще зачести, предупреждават учени. Орбитата около Земята става все по-гъсто населена и има по-голям риск от инциденти, съобщава Ars technica, цитиран от vesti.bg. 

Темата отново привлече внимание след като преди дни отломки от китайска ракета паднаха в Индонезия и Малайзия. Бяха намерени част от ракетата Long March 5B, включително на около 100 метра от село. Няма данни за ранени.

Двигателите на ракетата не могат да се рестартират, заради което тя не може да бъде насочена към конкретен район при обратното навлизане в атмосферата. Вместо това то е неконтролирано и макар повечето елементи да изгарят в атмосферата, има риск от отломки да паднат на Земята, както се е случило тези дни.

Случаят предизвика критики от страна на НАСА. Администраторът на НАСА Бил Нелсън критикува Китай, че не споделя информация за траекторията на ракетата. Той призовава всички космически нации да спазват установените добри практики, включително споделяне на точна информация за траекториите, за да могат да се извършват прецизни прогнози за движението на ракетите и космическите обекти. Това ще помогне за гарантиране на безопасността на хората на Земята.

Тъй като все повече нации и компании вече изстрелват обекти в Космоса, орбитата около Земята става се по-гъсто населена. А това увеличава риска от инциденти както между обектите в орбита, така и за неконтролирането им падане. Учени от Университета "Виктория" в Британска Колумбия изчисляват, че расте и опасността от трагични инциденти. Вече има 10% за смъртен случай заради космическа отломка, който да бъде регистриран през следващите 10 години.

За да намали опасностите, космическата индустрия се променя. Повечето ракети вече са разработени така, че възможно най-много от отломките им да изгорят в атмосферата, а останалата част да бъде успешно пренасочена към Тихия океан. А компании като SpaceX и Blue Origin залагат и на връщането на основната част от корпуса обратно на Земята за нови полети.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648