Отрицателните емоции на майките подтикват децата към вредни храни
Наука 11.04.2009 09:07
Майките, които вечно са в лошо настроение или са стресирани, най-вероятно ще предадат "по наследство" на своите деца склонността към нездравословната храна. До този извод достигнаха норвежки педиатри от Университета в Осло.
Те са анализирали връзката между детското меню и психологическите промени при родителите, отбелязва ИТАР-ТАСС. В изследването са участвали над 27 хиляди майки. Специалистите са разгледали фактори като възраст, образователно равнище, семейно положение, стандарт на живот и брой на децата. Особено внимание се е обръщало на вкусовите предпочитания на децата на възраст до 18 месеца, когато обикновено малчуганите привикват към сладките и калорични продукти.
Оказало се, че жените, изпитващи постоянно безпокойство, гняв, неувереност или тъга, най-често хранят своите деца с нездравословна храна, а и децата често сами избират вредни за развиващия им се организъм продукти и храни. В същото време не е била открита асоциация между личността и настроението на майката и здравословния режим на хранени на децата.
Психолозите отбелязват, че жените с отрицателни емоции и лошо настроение често се невнимателни към своите деца и от ранни години започват да им дават храни с високо съдържание на захар и калории.
Предполага се, че това е свързано със стресовото психологическо и емоционално състояние на майката. Затова е важно родителите да контролират своите негативни емоции и да следят за поведението си, за да може детето да расте не само психически, но и физически здраво, предупреждават експертите. /БГНЕС
Те са анализирали връзката между детското меню и психологическите промени при родителите, отбелязва ИТАР-ТАСС. В изследването са участвали над 27 хиляди майки. Специалистите са разгледали фактори като възраст, образователно равнище, семейно положение, стандарт на живот и брой на децата. Особено внимание се е обръщало на вкусовите предпочитания на децата на възраст до 18 месеца, когато обикновено малчуганите привикват към сладките и калорични продукти.
Оказало се, че жените, изпитващи постоянно безпокойство, гняв, неувереност или тъга, най-често хранят своите деца с нездравословна храна, а и децата често сами избират вредни за развиващия им се организъм продукти и храни. В същото време не е била открита асоциация между личността и настроението на майката и здравословния режим на хранени на децата.
Психолозите отбелязват, че жените с отрицателни емоции и лошо настроение често се невнимателни към своите деца и от ранни години започват да им дават храни с високо съдържание на захар и калории.
Предполага се, че това е свързано със стресовото психологическо и емоционално състояние на майката. Затова е важно родителите да контролират своите негативни емоции и да следят за поведението си, за да може детето да расте не само психически, но и физически здраво, предупреждават експертите. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 14:31 Каримански: Приемането на еврото е необратимо, службите се готвят да не допуснат фалшиви банкноти
- 14:19 Даниел Митов: Очаквайте все по-сериозен контрол по българските пътища
- 14:06 Катастрофа по пътя Чирпан-Стара Загора
- 13:54 Проф. Даниела Бобева: Има разлика в цените. Да насърчим добросъвестните търговци!
- 13:42 Гл. комисар Джартов: Под 50 са действащите пожари в страната
- 13:33 Показателите за бедност в България се влошават. Защо?
- 13:25 Berliner Zeitung: Сделката с Patriot разкри плана на Тръмп да осуети споразумението за Украйна
- 13:21 Ще запише ли България решителна победа срещу Иран