Още един отрицателен ефект от светлинното замърсяване в урбанизираните територии

Наука 30.11.2021 16:01 Снимка: ДНЕС+

Още един отрицателен ефект от светлинното замърсяване в урбанизираните територии

От години за светлинното замърсяване в големите градове се говори като за все по-притеснително явление. А сега се оказва, че освен на нашия биологичен часовник, обърквайки го кога е ден и кога - нощ, оказва влияние и на природата, и на сезоните.

Ново изследване, проведено в Berkeley National Lab в Бъркли, Калифорния, доказва, че растителността също изпитва сериозно объркване от светлинното замърсяване и дървета и цветя започват да цъфтят по-рано от обичайното през пролетта.

Ярките светлини от уличните лампи, рекламите и сградите влияе сериозно на цикъла ден-нощ, който е от съществено значение за живота на растенията.

А когато дърветата напъпят прекалено рано, може да се окаже и прекалено студено за тях да оцелеят. Също така насекомите, които ги опрашват, може да не успеят да изпълнят функцията си и така да застрашат съществуването им.

След учените, дърветата се ориентират по-добре и от нас, хората, кога идва пролетта. А чрез спътници могат да се събрат данни кога се разлистват дърветата по целия свят. И възползвайки се от това установяват, че процесът започва с около шест дни по-рано в големите градски райони на САЩ в сравнение с извънградските.

Освен светлинното замърсяване, изследователите смятат, че за това са виновни и по-високите с няколко градуса температури в населените места. Друг извод е, че дърветата в градовете реагират по-бавно на климатичните промени, предава Daily Mail.

Тези заключения доказват, че не само измененията в климата са виновни за промените в жизнения цикъл на растенията, известен като фенолгоия. Градската среда също спомага за промените, защото в природата светлината има един и същи, непроменлив цикъл.

Тепърва са необходими още изследвания, за да се докаже как точно изкуствената светлина влияе на естествените цикли на растенията. Важно е да се разбере и кой е критичният период на влияние върху дърветата, който ги кара да разцъфтяват по-рано, както и, разбира се, да се предприемат мерки за намаляване на това замърсяване./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648