Орехите понижават нивата на холестерола

Наука 08.09.2021 11:03 Снимка: БГНЕС

Орехите понижават нивата на холестерола

Консумацията на около половин чаша орехи всеки ден в продължение на две години понижава LDL холестерола, известен също като "лош холестерол", според ново проучване, публикувано във водещото списание „Circulation“ на Американската сърдечна асоциация.

Изследванията показват, че орехите имат ефект върху холестерола при възрастни хора.

Консумацията на орехи е довела до намаляване на общия брой на LDL частици, свързани с атеросклерозата, която възниква в резултат на натрупването на мастни отлагания в артериите, съобщава „Science Daily“.

Д-р Емилио Рос, един от авторите на изследването, подчерта многото ползи от консумацията на орехи.

„Орехите имат оптимален състав на хранителни вещества, включително значителни количества алфа-линоленова киселина, растителни омега-3 мастни киселини, полифеноли и фитомелатонин. Редовната консумация на орехи може не само да понижи нивата на LDL холестерола, но също така може да направи LDL частиците по-малко склонни да "навлизат" в артериите.

В това проучване са участвали 636 души на възраст от 63 до 79 години. Около 32% от тях са приемали лекарства за понижаване на високото кръвно налягане, което е характерно за тази възрастова група. Едната група не е консумирала орехи, а другата е добавяла половин чаша към ежедневното си хранене. Тези участници, които консумирали орехи, намалили нивата си на LDL холестерола средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl) и общия холестерол средно с 8,5 mg/dl. Те също така намалили броя на общите LDL частици с 4,3% и малките LDL частици с 6,1%. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482