OpenAI проучва как да генерира порно

Наука 09.05.2024 18:08 Снимка: ДНЕС+

OpenAI проучва как да генерира порно

Проучваме дали можем отговорно да предоставим възможност за създаване на съдържание за възрастни

OpenAI  има изключително строга политика, която не позволява ChatGPT и DALL-E да се ползват за генериране на порно. Компанията обаче обмисля дали все пак да не създаде версия на изкуствения си интелект "за възрастни", пише Futurism.

"Проучваме дали можем отговорно да предоставим възможност за генериране на еротично съдържание в подходящ за възрастта контекст", се казва в проектодокумент на компанията. "Очакваме с нетърпение да разберем по-добре очакванията на потребителите и обществото за поведението на модела в тази област."

Темата ще става се по-актуално, предвид очакваното пускане на AI-генератора на видео Sora. Съществуват и редица етични пречки.

Знаем за множество инциденти, при които знаменитости са били обект на сексуални фалшиви изображения, генерирани от AI. Освен това има риск изкуственият интелект да генерира изображения на непълнолетни или да създаде "двойници" на ученици.

Вътрешните лица на OpenAI, натоварени да разберат как трябва да се държат различните му системи за изкуствен интелект, несъмнено са добре запознати с тези проблеми.

Дори OpenAI да не създаде AI-генератор на порно, то духът от бутилката е вече изпуснат и в близкото бъдеще ще се появи и такъв алгоритъм.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361