Обучават крави да ползват тоалетна заради климатичните промени

Наука 14.09.2021 13:55 Снимка: БГНЕС

Обучават крави да ползват тоалетна заради климатичните промени

Амонякът, произведен в кравешки отпадъци, не допринася пряко за изменението на климата, но когато се разтвори в почвата, микробите го превръщат в азотен оксид, третият по важност парников газ.

Учени са успели да обучат крави да използват тоалетна в опит да намалят емисиите на амоняк, причинени от кравешките биологични отпадъци.

Животните могат да бъдат обучени да ходят на гърне, което позволява събирането и третирането на отпадъците. Когато кравите свободно се облекчават, докато пасат, натрупването и разпространението на отпадъци може да замърси почвата и водите.

Това може да се контролира чрез ограничаване на кравите в обори - но при тези условия урината и изпражненията им се комбинират, за да създадат амоняк.

Амонякът, произвеждан от крави, не допринася пряко за изменението на климата, но когато е в почвата, микробите го превръщат в азотен оксид - който е третият по важност парников газ след метан и въглероден диоксид.

Според учените селското стопанство е най-големият източник на емисии на амоняк, като животновъдството представлява над половината от този принос. „Говедата, както много други животни или селскостопански животни, са доста умни и могат да научат много", казват изследователите.

В процес, наречен обучение MooLoo, всяка крава, уцелила мястото за пишкане, получава лакомство./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648