Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава новия коронавирус

Наука 15.12.2020 18:35 Снимка: ДНЕС+

Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава новия коронавирус

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от швейцарския Шафхаузенски технологичен институт създадоха покритие на базата на графена, което деактивира 90 на сто от частиците на новия коронавирус, на вируса на грипа и други патогени, предаде ТАСС.

Новината съобщи самият учен на онлайн пресконференция.

"Сега работим върху създаването на нови функционални материали, способни да реагират на измененията на външната среда и да променят структурата си. Опитахме се да ги използваме в борбата срещу коронавируса, като създадохме покритие на базата на двумерни материали и полиелектролити, които могат да унищожат вируса", каза той.

Тези материали, които са форма на графен - двумерен въглерод, са способни да реагират на приближаването на частиците на новия коронавирус или други патогени и да променят структурата си така, че протеиновата обвивка на вируса започва да се разрушава, предава БТА.

Новоселов и колегите му изпитали действието на това покритие, като проследили как то взаимодейства с разтвори, съдържащи частици SARS-CoV-2 и различни щамове на грипа. Опитите им показали, че 90 на сто от частиците на патогените се унищожават, което означава, че тази форма на графен може да се използва в борбата срещу новия коронавирус.

Новоселов и Андре Гейм, и двамата европейски учени от руски произход, получиха Нобеловата награда за физика през 2010 г. за работата им по създаването на свръхтънката форма на въглерод - графен.

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359