НАСА ще построи атомна електроцентрала на Луната до 2030 г.

Наука 07.12.2021 13:36 Снимка: ДНЕС+

НАСА ще построи атомна електроцентрала на Луната до 2030 г.

Вие или ваш приятел знаете ли как да построите ядрен реактор, задвижван от уран, който може да се побере в ракета с дължина 4 на 6 метра? Можете ли да свършите работата до края на десетилетието? Ако е така, тогава НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ биха искали да чуят от вас!

Според изявление на Националната лаборатория на Департамента по енергетика в Айдахо, тя си партнира с НАСА, за да постави "издръжлив, мощен, независим от слънцето" реактор на Луната в рамките на следващите 10 години. Двете агенции в момента търсят предложения от външни партньори, за да стартират този амбициозен проект, като краен срок за подаване на документите е 19 февруари 2022 г.

Този хипотетичен реактор би помогнал за превръщането на Луната в извънземна база за изследване на космоса от хора, включително бъдещи пилотирани мисии до Марс, казаха служители на агенцията.

„Изобилната енергия ще бъде от ключово значение за бъдещото изследване на космоса“, каза в изявлението Джим Ройтер, помощник-администратор на дирекция „Мисия на космическите технологии“ на НАСА във Вашингтон, окръг Колумбия. „Очаквам енергийните системи на повърхността да се възползват значително от нашите планове за енергийни архитектури за Луната и Марс и дори да стимулират иновациите за приложения тук, на Земята“.

Поканата за предложения идва с някои основни насоки. Предложеният реактор трябва да бъде реактор, захранван с уран, тоест апарат, който може да раздели тежките атомни ядра на по-леки ядра, освобождавайки енергия като страничен продукт. (Ядреният синтез, от друга страна, включва комбиниране на два или повече по-леки атома в един по-тежък, като също така се отделя енергия в процеса).

Реакторът трябва да тежи не повече от 6 000 килограма, и да се побира в ракета с изброените по-горе размери. Реакторът ще бъде сглобен на Земята, след което ще бъде изстрелян към Луната, където трябва да осигури 40 киловата непрекъсната електрическа мощност за 10 години. Реакторът също трябва да има температурни контроли, за да поддържа устройството хладно. (Луната може да достигне повече от 127 градуса по Целзий през деня).

Искането за предложения идва, докато НАСА започва да ускорява своята програма Артемида, която има за цел да създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до края на десетилетието. Програмата, която планира да върне хората на Луната за първи път от 1972 г. насам, се оценява на около 93 милиарда долара./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648