НАСА се притеснява как Слънцето влияе на Марс

Наука 02.05.2024 14:49 Снимка: ДНЕС+

НАСА се притеснява как Слънцето влияе на Марс

Новият изследователски проект цели да разбере рисковете при пращането на хора на Червената планета

В подготовката за потенциална пилотирана мисия до Червената планета, учените от НАСА ще наблюдават отблизо как пикът на нестабилна активност на Слънцето се отразява на Марс.

Нашата звезда периодично изхвърля големи количества плазма в космоса по време на събития като слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса. Но когато Слънцето се доближава до своя слънчев максимум, пик на слънчева активност, който се случва на всеки 11 години, тези събития се случват много по-често и с по-голям магнитуд. На Земята хората са сравнително предпазени от магнитното поле, но Марс няма такова.

Колко опасно би било това за астрановтите, остава неясно.

"Нямаме солидна представа какъв е ефектът от радиацията по време на слънчевата активност", каза Шанън Къри от лабораторията за атмосферна и космическа физика на университета в Колорадо в съобщение на НАСА.

"Всъщност бих се радвал да видя "голямо изригване" което да удари Марс тази година - достатъчно мощно събитие, което можем да проучим, за да разберем по-добре слънчевата радиация, преди астронавтите да отидат на Марс."

За проучванията си учените ще разчитат на два ключови източника на данни. Единият е марсоходът на НАСА Curiosity с неговия незаменим инструмент за оценка на радиацията (RAD), който измерва високоенергийната радиация на повърхността на планетата.

Другият е сателитът Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN). Той наблюдава радиацията и слънчевите частици. Въпреки че тези възможности позволяват на MAVEN да открива слънчеви бури, той не може сам да нарисува пълна картина. Заедно с RAD, той може да служи като система за ранно предупреждение, която позволява на екипа на марсохода да знае кога да търси промени в данните на инструмента.

CHF CHF 1 2.05747
GBP GBP 1 2.31582
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.59208
USD USD 1 1.81955