НАСА се готви да изпрати два роботизирани апарата на Луната тази година

Наука 19.01.2022 15:22 Снимка: ДНЕС+

НАСА се готви да изпрати два роботизирани апарата на Луната тази година

НАСА планира 2022 г. да бъде годината, в която САЩ ще се завърнат на повърхността на Луната с два роботизирани спускаеми апарата и малки роувъри, предаде ЮПИ, предава БТА.

От 1972 г. американски космически кораб не е кацнал на естествения спътник на Земята.

Единият от подготвените роувъри е с размерите на кутия за обувки и е кръстен "Айрис". Той вече е прикрепен към спускаемия апарат "Перегрин" и е възможно още през първата половина на тази година да достигне до Луната, твърди Джон Торнтън, изпълнителен директор на компанията "Астроботик", разработила устройствата. Фирмата има договор с НАСА на стойност 79,5 милиона щатски долара.

Американската космическа агенция е договорила споразумение и с компанията "Интюитив машийнс", която също е конструирала роботизирано спускаемо устройство, готово за лунната повърхност. Апаратът "Нова-Си"(Nova-C) разполага с малък роувър. Договорът е за 77 милиона щатски долара.
Целта на двете мисии е да изследват възможните места за кацане на Луната за предстоящите пилотирани полети на НАСА.

САЩ планират да дадат начало на лунната си програма "Артемис" ("Артемида") с безпилотен тестови полет през март. Следващата стъпка е пилотирана мисия около естествения спътник на Земята, според представители на НАСА.

"Астроботик" планира да изведе спускаемото си устройство в орбита с ракета на компанията "Юнайтид лонч алайънс"(United Launch Alliance), докато "Интюитив" ще използва "Фалкон 9" на "СпейсЕкс". 

И двете компании са изградили свои собствени центрове за контрол, чрез които ще следят разработените от тях устройства.

Мисиите им обаче изостават поне с година или две, тъй като коронавирусната пандемия сериозно е забавила работата./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648