НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

Наука 29.05.2021 11:00 Снимка: ДНЕС+

НАСА: Русия е жизненоважен партньор за САЩ в Международната космическа станция

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън определя Русия за жизненоважен партньор на САЩ по отношение на сътрудничеството в Международната космическа станция (МКС).

"Мисля, че отношенията между Русия и САЩ в космоса са изключителни още от Съветския съюз. Във времена, когато нещата може да са малко по-трудни на Земята, изглежда се разбираме доста по-добре в космоса", обясни той пред репортери, цитиран от ТАСС.

Нелсън изрази надежда, че руско-американското сътрудничество в МКС ще продължи, като добави, че очаква с нетърпение да обсъди въпроса с руския си колега.

"Ние си сътрудничим в космоса откакто сме изградили Международната космическа станция заедно." Нелсън добави, че ще участва на Глобалната конференция за космически изследвания в Русия това лято. "Да, планирам да направя това виртуално и с нетърпение го очаквам това."

Ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви по-рано, че е поканил Нелсън да посети Русия и е готов да обсъди с него всички аспекти на сътрудничеството в космоса.

Кабинетът на руския вицепремиер Юрий Борисов обяви на 18 април, че за състоянието на Международната космическа станция има много да се желае. За да се избегнат рискове в случай на произшествия е необходимо да се извърши технически преглед на станцията.

След това трябва да се вземе решение за по-нататъшната експлоатация на орбиталния аванпост. Но той коментира и че Русия може да напусне проекта МКС през 2025 г.

Четиринадесет държави участват в проекта МКС: Русия, Канада, САЩ, Япония и 10-те държави-членки на Европейската космическа агенция (Белгия, Германия, Дания, Испания, Италия, Холандия, Норвегия, Франция, Швейцария и Швеция).

Експлоатацията на станцията първоначално бе планирана да приключи през 2015-2016 г. Срокът обаче бе удължен до 2020 г. на срещата на държавите-членки на МКС в Париж на 4 ноември 2014 г.

По-късно те се съгласиха да го удължат поне до 2024 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448