NASA отлага мисията до Луната

Наука 11.11.2021 09:17 Снимка: ДНЕС+

NASA отлага мисията до Луната

През 1969 г. човешки крак за пръв път стъпва на Луната. Това е малката крачка на Нийл Армстронг, която е голяма стъпка напред за човечеството. Повече от 50 години по-късно този успех все още не е повторен и изглежда ще трябва да почакаме още известно време, за да се случи и това.

Последното кацане на NASA на Луната е през 1972 г. Последната пилотирана лунна мисия е "Аполо 17", а неин наследник ще бъде Artemis. Уникалното този път ще е, че тя ще изпрати първата жена и първия цветнокож мъж на естествения спътник на Земята.

По първоначални планове това трябваше да се случи през май 2024 г., но сега се отлага с една година. Във вторник, 9 ноември, от космическата агенция обясниха и причините за това свое решение.

На първо място се поставя седеммесечната съдебна сага с делото, което Безос и Blue Origin заведоха срещу NASA заради избора SpaceX да осигури осъществяването на лунната мисия. Освен това пандемията също е изиграла своята роля, както и някои непредвидени разходи и редица поскъпнали цени на материали и услуги.

От космическата агенция отправиха обвинения и към Конгреса на САЩ заради забавено и недостатъчно финансиране. Според тях, трябва да има значително увеличение на бюджета, за да могат да се изпълнят успешно всички стъпки от подготовката, предава Daily Mail.

Работата на NASA със SpaceX е официално подновена след окончателното решение на съда по делото, заведено от Безос. Всъщност, тя никога не е спирала и от компанията на Мъск са работели последователно по плана си, дори без да получават заплащане, се пояснява още./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648