НАСА иска "шерпи" за космическите туристи

Наука 04.08.2022 13:13 Снимка: ДНЕС+

НАСА иска "шерпи" за космическите туристи

НАСА скоро може да поиска помощта на космически "шерпи". Те ще помагат на космическите туристи по време на техните пътувания, съобщава Engadget, цитиран от vesti.bg. 

Космическата агенция е публикувала предложение за въвеждане на практика да се използват пенсионирани астронавти, които да помагат на туристите. Те ще осигуряват нужните съвети и насоки на частните астронавти, включително за подготовката на полета и при изпълнението на мисията.

Космическите "шерпи" ще помагат и за частни полети на компании до Международната космическа станция. Въвеждат се и нови изисквания за туристите, включително медицински критерии, повече време за подготовка и изпълнение на частни експерименти и др. Предвижда се да се осигури и по-дълъг период за туристите да свикнат с микрогравитацията.

Предложението е аргументирано с "научени уроци" от досегашните частни пътувания. През април беше извършен полетът на Axiom, като пътниците на мисията платиха по 55 млн. долара всеки, за да останат на МКС в продължение на две седмици и да извършват експериментите си сами. Тогава астронавтите на борда на МКС е трябвало да се грижат за гостите, което е било трудно за всички.

В момента има над 200 пенсионирани астронавти, но не е ясно колко от тях ще се съгласят да са командири на бъдещи мисии и дали ще покрият медицинските изисквания.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648