НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

Наука 25.01.2023 09:16 Снимка: ДНЕС+

НАСА и Пентагонът разработват ракета с ядрен двигател за пътуване до Марс

НАСА си партнира с изследователска агенция на Пентагона за разработване на ракета с ядрен двигател в подготовка за изпращане на астронавти на Марс, пише АФП.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън каза във вторник, че американската космическа агенция ще се обедини с Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA), за да "разработи и демонстрира усъвършенствана технология за ядрено топлинно задвижване веднага след 2027 г.".

"С помощта на тази нова технология астронавтите могат да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всякога - основна способност за подготовка за мисии с екипаж до Марс", каза Нелсън в изявление.

DARPA е изследователската и развойна служба на Пентагона и е изиграла роля в много от забележителните иновации на 20-ти век, включително интернет.

НАСА каза, че ядрените двигатели могат да бъдат три или повече пъти по-ефективни от конвенционалното химическо задвижване и биха намалили времето за транзит, което е от съществено значение за евентуална мисия до Марс.

В ядрен термичен двигател се използва реактор на делене за генериране на изключително високи температури. Топлината от реактора се прехвърля към течно гориво, което след това се превръща в газ, който се разширява през дюза и осигурява тяга.

"DARPA и НАСА имат дълга история на плодотворно сътрудничество", каза директорът на DARPA Стефани Томпкинс, цитирайки ракетата Saturn V, която отведе първите астронавти до Луната.

"Програмата за ядрени термични ракети ще бъде от съществено значение за по-ефективно и бързо транспортиране на материал до Луната и евентуално хора до Марс", каза Томпкинс.

НАСА проведе последните си тестове на ядрен термичен ракетен двигател преди повече от 50 години, но програмата беше изоставена поради бюджетни съкращения и напрежението от Студената война.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648