Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Наука 13.09.2023 15:44 Снимка: ДНЕС+

Мъск, Зукърбърг и Гейтс с американските сенатори обсъждат изкуствения интелект

Американския Сенат привлича американски технологични лидери, включително Илон Мъск, Марк Зукърбърг и главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай в сряда за форум при закрити врати за това как Конгресът трябва да установи предпазни мерки за изкуствения интелект (AI).

"Конгресът да приеме закони относно изкуствения интелект означава да се ангажираме с една от най-сложните и важни теми, с които Конгресът някога се е сблъсквал", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър във вторник.

Законодателите се борят с това как да смекчат опасностите от нововъзникващата технология, която претърпя бум на инвестиции и популярност сред потребителите след пускането на ChatGPT на OpenAI.

Законодателите искат предпазни мерки срещу потенциално опасни фалшификации, намеса в изборите и атаки срещу критична инфраструктура.

Сред другите участващи са главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна, бившият изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс, президент на AFL-CIO Лиз Шулър и сенаторите Майк Раундс, Мартин Хайнрих и Тод Йънг.

Шумър, който говори за изкуствен интелект с Мъск през април, иска присъстващите да говорят "за това защо Конгресът трябва да действа, какви въпроси да зададе и как да изгради консенсус за безопасни иновации".

През март Мъск и група AI експерти и ръководители призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, по-мощни от GPT-4 на OpenAI, цитирайки потенциални рискове за обществото.

Тази седмица Конгресът провежда три отделни изслушвания свързани с изкуствен интелект. Президентът на Microsoft Брад Смит каза на съдебната подкомисия на Сената във вторник, че Конгресът трябва да "изиска предпазни спирачки за изкуствен интелект, който контролира или управлява критична инфраструктура".

Смит сравнява AI предпазните мерки с изискването за прекъсвачи в сгради, училищни автобуси с аварийни спирачки и самолети със системи за избягване на сблъсък.

Регулаторите в световен мащаб се борят да изготвят правила, регулиращи използването на генерaтивен изкуствен интелект, който може да създава текст и изображения, чийто изкуствен произход е практически незабележим.

Ангажиментите, обявени през юли, бяха насочени към гарантиране, че силата на AI не се използва за разрушителни цели. Белият дом също работи върху изпълнителна заповед за AI.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993