Лекар съветва: Не се тествайте за антитела още след първата доза

Наука 25.03.2021 11:27 Снимка: ДНЕС+

Лекар съветва: Не се тествайте за антитела още след първата доза

От Фейсбук профила на д-р Аспарух Илиев, завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн

След първа доза на ваксина масово се тестват антитела и се обсъждат притеснено резултати. При наличните ваксини първата доза стимулира основно клетъчния имунитет, антителата (т.нар. хуморален имунитет) е доста променлив.

Това изобщо не означава, че нямате имунитет. 2 до 3 седмици след първата доза на ваксината почти всеки ще има сносен имунитет срещу тежко протичане на Ковид, но това не винаги е видимо от тест за антитела. Самите стойности на антителата (след 2ра доза, и то само на т.нар. неутрализиращи антитела) могат в най-добрия случай да покажат съвсем грубо дали имунната система е реагирала или не, но е трудно да се определи количествено имунния отговор (независимо от твърденията на производителите на тестове).

И когато говорим за тестове, анализът за носителство или не на вируса (PCR) преди ваксинация също не се препоръчва като необходим тест - ако носите вируса, но нямате изразена сериозна клинична картина, ваксинацията не може да Ви навреди.

Накратко - Ковид кризата е много сериозно предизвикателство, което е свързано и с големи лични разходи. Не се тревожете да пускате непрекъснато тестове около и след ваксинация, които не са обезателно необходими./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176