Кост на Хомо сапиенс е открита в пещера във Франция, обитавана от неандерталци преди 40 000 г.

Наука 08.09.2023 17:49 Снимка: ДНЕС+

Кост на Хомо сапиенс е открита в пещера във Франция, обитавана от неандерталци преди 40 000 г.

Учени са идентифицирали кост на бебе от вида Хомо сапиенс в пещера във Франция, за която са смятали, че е била обитавана единствено от неандерталци преди повече от 40 000 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Находката хвърля нова светлина върху връзките между първите съвременни хора в Западна Европа и техните древни братовчеди от вече изчезнал вид.

Откритието е изненада за палеоантрополога Брюно Морей от Националния център за научни изследвания (CNRS), който ръководи проучването, публикувано в сп. "Сайнътфик рипортс".

Специалистът по неандерталците - изчезнала човешка линия, населявала Евразия много преди появата на Хомо сапиенс - работи по инвентаризацията на човешки вкаменелости, изкопани между 1949 и 1963 г. в пещерата на Рен в Бургундия-Франш Конте.

На обекта, открит от археолога Андре Льороа-Гуран, е намерена богата колекция от оръдия на труда и човешки останки, приписвани на неандерталците, свързани със занаятчийска традиция, известна като шателперонска култура (приблизително между 45 000 и 41 000 години преди Христа).

Докато преглежда 64-те вкаменелости, съхранявани в Националния музей на праисторията в Дордон, Брюно Морей се натъква на кост, която не прилича на никоя друга. Костта е илиум - тазова кост на новородено бебе с размер на монета от две евро. Морфологичната разлика веднага се набива на очи. "На мига разбрах, че това не е кост на неандерталско бебе", казва Морей.

Разликата потвърждава и съавторката на изследването Жулиет Анрион от университета на Бордо. Тя отбелязва, че при Хомо сапиенс и неандерталците се наблюдават морфологични различия в почти всички кости на скелета, както при бебета, така и при възрастни.

Направен триизмерен "морфометричен" анализ на малката кост, сравнен с два добре запазени неандерталски илиума, потвърждава, че тя е на
анатомично модерен човек, макар и все още различен от днешните хора.

"Това е първият случай, в който съвременен човек е открит в обект, свързан с шателперонска култура", казва Брюно Морей, допълвайки, че илиумът и костите на неандерталците произхождат от един и същ археологически слой.

Шателперонската култура, наречена на "пещерата на феите", открита в Шателперон, се характеризира със специфична техника за изработване на оръдия на труда и украшения.

Идентифицирана на няколко места във Франция и Северна Испания, шателперонската култура се появява по време на период на упадък на неандерталските популации и разширяване на първите групи Хомо сапиенс в Западна Евразия.

Откриването на различна кост в пещерата на Рен повдига въпроса за потенциалните контакти между тези две биологично различни човешки общества.

Учените предлагат различни хипотези, като например за смесени групи, съжителстващи на едно и също място и споделящи една и съща култура. Възможно е също те да са се редували в обитаването на пещерата в период от няколко хиляди години.

"Откритието хвърля светлина върху пристигането на съвременния човек в Западна Европа. Резултатите от изследването показват, че историята на заселването през този период може да е по-сложна, отколкото се смяташе досега", казва Брюно Морей.

Изследователите не изключват възможността да разкопаят пещерата отново в търсене на нови кости.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811