Космолетът на Virgin Galactic с милиардера Ричард Брансън полетя в небето

Наука 11.07.2021 18:55 Снимка: ДНЕС+

Космолетът на Virgin Galactic с милиардера Ричард Брансън полетя в небето

Самолетът носител Eve с космолета Unity-22 на компанията Virgin Galactic излетя от космодрума "Америка" в американския щат Ню Мексико, за да извърши суборбитален изпитателен полет с екипаж, съобщава Fox News.

В полета участва милиардерът и изпълнителен директор на Virgin Group Ричард Брансън. Самолетът носител Eve, кръстен на майка му Ивет Брансън, излетя от пистата в 10:40 часа източно американско време (17:40 часа българско). Очаква се той да се издигне на височина от около 15 км, след което космическият кораб ще се отдели от носителя и ще се отправи в суборбиталното пространство на височина 100 км, където екипажът на космическия кораб ще може да усеща безтегловност в продължение на няколко минути. След това космолетът ще се върне на Земята и ще кацне в космодрума "Америка".

Освен Брансън на борда на Unity-22 се намират петима служители на Virgin Galactic - пилотите-изпитатели Дейв Макай и Майкъл Мазучи, вицепрезидентът на компанията за изследователската дейност Сириша Бандла, водещият инженер на компанията Колин Бенет и ръководителят на програмата за подготовката на астронавти Бет Моузес.

Полетът на Virgin Galactic изпревари с 9 дни аналогично изстрелване на конкурентите им от Blue Origin. На 7 юни американският милиардер и собственик на Blue Origin Джеф Безос обяви, че на 20 юли ще полети в космоса с брат си Марк на космическия кораб New Shepard. Заедно с тях в космоса ще се отправи също все още неназован човек, спечелил билет на търг за 28 млн. долара, и 82-годишната американка Уоли Фънк, който през 60-те години беше най-младият възпитаник на космическата програма за жени.

Участието на Брансън в днешния полет, обявено преди малко повече от седмица, е в съответствие с личността му като шеф луда глава, чиито марки Virgin - от авиокомпании до музикални компании - отдавна са свързани с подвизи за прекосяване на океани с ветроходи и балони с горещ въздух.

Брансън настоя, че той и Безос са приятелски настроени конкуренти и не участват в лична надпревара да се побеждават един друг в космоса./news.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565