Космическият апарат „Джуно“ на НАСА прави най-близкото си приближаване до огнената луна на Юпитер

Наука 30.07.2023 15:34 Снимка: ДНЕС+

Космическият апарат „Джуно“ на НАСА прави най-близкото си приближаване до огнената луна на Юпитер

Космическият апарат на НАСА „Джуно“ днес прави най-близкото си досега приближаване до Йо - огнената луна на Юпитер, съобщава сайтът на американското космическо управление.

„Джуно“ прелита на 22 000 км от най-вътрешния от четирите открити още от Галилей спътници на Юпитер. Спътникът е вулканично най-активният обект в Слънчевата система с около 400 вулкана, непрестанно бълващи лава.

Според НАСА данните, събрани от научните инструменти, включително построения от италианци JIRAM (Jovian InfraRed Auroral Mapper) се очаква да предоставят богата информация за стотиците изригващи вулкани, които под чудовищното гравитационно привличане на най-голямата планета Юпитер изливат разтопена лава и серни газове по цялата луна.

„Макар че JIRAM е проектиран да наблюдава полярното сияние на Юпитер, способността му да идентифицира източниците на топлина се оказва незаменима при търсенето на активни вулкани на Йо“, казва главният изследовател на „Джуно“ Скот Болтън от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

„С всяко следващо прелитане JIRAM и другите инструменти на борда на „Джуно“ допълват библиотеката ни от данни за Йо, което ни позволява не само да определим по-добре характеристиките на повърхността, но и да разберем как те се променят с времето“, каза Болтън.

Изстрелян през 2011 г., въртящият се около оста си и задвижван от слънчева енергия космически апарат изучава Юпитеровата система от 2016 г. и ще започне третата година от своята продължителна мисия на 31 юли.

Мисията „Джуно“ има за цел да изучи гравитационното и магнитното поле на газовия гигант, обширната магнитосфера, интензивното полярно сияние и да изследва завихрените облаци, които изпълват атмосферата на Юпитер, за да се разбере как се е формирала най-голямата планета в Слънчевата система и как е еволюирала.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957