Коронавирусът няма стимул да се изменя

Наука 17.10.2020 11:02 Снимка: ДНЕС+

Коронавирусът няма стимул да се изменя

Към момента нямаме информация някоя от познатите ни мутации да се свързва с по-голям риск за общественото здраве. Коронавирусът показва по-голяма стабилност и нивото на мутиране при него е два пъти по-ниско. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

Всеки вирус се изменя и прави опити да се адаптира, но част от опитите е да се разпространява, а не да ни убива. Ние нямаме изграден имунитет към коронавируса, не му създаваме никакъв дискомфорт и по този начин той няма стимул да показва сериозни изменения, подчерта проф. Александрова.

Няма как да знаем кой човек ще бъде свръхразпространител, призна вирусологът и настоя хората да бъдат внимателни, отговорни и да се заредят с търпение.

Проф. Александорва е на мнение, че не е важно коя е вълната на коронавируса, а че го има и трябва да бъдем внимателни.

Това не е първата епидемия и пандемия, нито ще бъде последната, заяви вирусологът. Нововъзникващите заболявания и липсата на медикаменти ще бъдат много съществени проблеми, с които ние ще се срещаме и за в бъдеще, категорична бе проф. Александрова.

Тя обясни, че обръща внимание на всички факти от новозаразените - инфектираните, хората в болниците, броят на оздравелите и на починалите. Този вирус, с който се срещаме, води до сериозни последици като смъртност, което не е учудващо.

Уместно е да се прилагат ваксините срещу грип, настоя вирусологът Колкото и да научихме за коронавируса в последните месеци, далеч все още не знаем много, а с грипния вирус ние сме заедно от векове, каза проф. Александрова.

Никой не е в състояние да подозира какво ще се случи занапред с коронавируса, предупреди проф. Александрова.

Тя посъветва хората да се вслушват повече в съветите на специалистите./БНТ

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965