Коронавирусът и един от страничните ефекти на COVID-19, който влияе на заразените години наред

Наука 01.07.2020 08:50 Снимка: ДНЕС+

Коронавирусът и един от страничните ефекти на COVID-19, който влияе на заразените години наред

Благодарение на актуалните проучвания и изследвания, разбирането на докторите как да се лекуват тежки случаи на нови пациенти с коронавирус става все по-добро с всеки изминал ден.

За съжаление, също така става ясно, че болестта не е за подценяване, дори и да сме я преболедували, защото има някои изненадващи странични ефекти и усложнения, за които първоначално не сме и помисляли.

Медицинските експерти са притеснени, че много от от оцелелите от COVID-19, развиват посттравматично стресово разстройство (ПТСР), което може да ги засегне години наред.

От Националната здравна служба на Великобритания карат всички лекари да проверяват пациенти с COVID-19 за ПТСР, преди да бъдат изписани от болницата. Ефектите от болестта, които обикновено се изразяват в интензивни кошмари, могат потенциално да продължат цял живот, ако не бъдат правилно лекувани.

 

Експертите посочват, че преживяванията в интензивното отделение, които рутинно се считат за дълбоко травматични, са дори по-лоши за оцелелите от коронавирус. Силно заразната природа и агресивно опасните симптоми на вируса карат пациентите все по-трудно да преживяват случилото се с тях, дори и след изписването им.

"За много хора, хоспитализирани с COVID-19, това е потенциално травматично преживяване", казва Майкъл Блумфийлд, доктор по медицина, психиатър и изследовател от Университетския колеж в Лондон пред Guardian.

Призивите за постхоспитализирано лечение на ПТСР при оцелели от коронавирус са отразени и в наскоро публикуван доклад в медицинското списание Global Health Research and Policy.

Проучването разглежда честотата на случаите на ПТСР при оцелели от предишни огнища на болести, включително епидемията от ТОРС през 2003 г., грипната епидемия от H1N1 от 2009 г. и епидемията от ебола от 2015 г.

То констатира: "Епидемиологичните проучвания показват доста голямо разпространение на проблемите с психичното здраве. сред оцелели, семейства на жертви, медицински специалисти и широката общественост след епидемия от инфекциозно заболяване." Авторите завършват изследването, като казват, че считат за спешно да се предостави услуга за психично здраве, насочена към превенция на ПТСР на оцелели и други хора, изложени на COVID-19./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.79714
GBP GBP 1 2.28192
RON RON 10 3.97664
TRY TRY 10 1.91806
USD USD 1 1.61306