Консумацията на много яйца води до диабет

Наука 28.11.2008 13:27

Консумацията на много яйца е вредна за здравето. Прекомерната злоупотреба с този хранителен продукт може да доведе до диабет от тип ІІ, откриха учени. Този извод е направен след 25-годишно изследване на диетичните навици, в което са взели участие над 20 хиляди мъже и над 36 хиляди жени, съобщава ИТАР-ТАСС.

Преди това не е била открита връзка между консумацията на яйца и диабета. В течение на периода на научно наблюдение е открит диабет при 1921 мъже и 2112 жени. Оказва се, че прекалено многото яйца в дневното меню повишава холестерина и глюкозата в кръвта. Най-висок риск е регистриран при хората, които ежедневно са яли яйца.

Въпреки че те съдържат много полезни вещества и витамини, като калций, фолиева киселина, йод, белтъчини и други, честата им консумация в големи количества води до понижаването на т.нар. „добър“ холестерин HDL.

Анализирайки получените данни медиците от Харвардския университет препоръчват: ограничите яйцата до два-три пъти седмично. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.10372
GBP GBP 1 2.26134
RON RON 10 3.85332
TRY TRY 100 4.20931
USD USD 1 1.70875