Колосален плазмен облак след мощно изригване на Слънцето

Наука 07.02.2024 16:07 Снимка: ДНЕС+

Колосален плазмен облак след мощно изригване на Слънцето

Магнитните смущения предизвикаха временни прекъсвания на радиото в Тихия океан

Мощно слънчево изригване избухна от гигантско нестабилно слънчево петно, предизвиквайки радиозатъмнения на Земята и изстрелвайки горещ плазмен облак през слънчевата атмосфера със скорост от над 1 милион километра в час.

"Дълготрайното слънчево изригване от района на слънчевите петна AR3575 започна в края на 5 февруари и достигна своя пик в ранните часове на 6 февруари)", заяви соларния физик Кийт Стронг.

Малко вероятно е този изблик от плазма да удари Земята поради местоположението на изригването. Облакът ще премине под планетата ни, допълва физикът.

Слънчевите изригвания се причиняват, когато магнитната енергия се натрупва в слънчевата атмосфера и се освобождава при интензивен изблик на електромагнитно излъчване.

корошното изригване достигна M4.2 според Центъра за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

Снимка: NOAA/SWPC

 

Карта, показваща голяма яркочервена област над Австралия и Югоизточна Азия, представляваща прекъсвания на късовълновото радио по време на слънчевото изригване.

НАСА засне зашеметяващите изображения и видео на слънчевото изригване със своята Обсерватория за слънчева динамика.

Повишената слънчева активност все още е на хоризонта, тъй като друг нестабилен район на слънчево петно 3576 се появява в полезрението.

NOAA прогнозира повишена вероятност за активност на изригване от клас M и вероятно от клас X през следващите няколко дни.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957