Колко по-малко вероятно е да разпространявате COVID-19, ако сте ваксинирани?

Наука 24.10.2021 18:42 Снимка: ДНЕС+

Колко по-малко вероятно е да разпространявате COVID-19, ако сте ваксинирани?

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, е много по-малко вероятно да заразяват други, въпреки появата на "Делта" варианта на коронавируса. Това показват няколко проучвания, цитирани от научното списание New Scientist.

Констатациите опровергават идеята, станала често срещана в някои кръгове, че ваксините вече не правят много за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

"Те наистина намаляват предаването", настоява Кристофър Байрън Брук от Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, като допълва: "Ваксинираните хора предават вируса в някои случаи, но данните са изключително кристално ясни, че рискът от предаване за ваксиниран индивид е много, много по-нисък, отколкото за неваксиниран индивид."

Неотдавнашно проучване установи, че ваксинираните хора, заразени с "Делта" варианта, е с 63% по-малко вероятно да заразят хора, които не са ваксинирани.

Това е само малко по-ниско, отколкото при "Алфа" варианта, уточнява Брече де Гир от Центъра за епидемиология и наблюдение на инфекциозни болести в Нидерландия, която ръководи проучването. Преди това нейният екип установи, че ваксинираните хора, заразени с "алфа" варианта, е със 73% по-малко вероятно да заразят неваксинирани хора.

Това, което е важно да се осъзнае, казва Де Гир, е, че пълният ефект на ваксините върху намаляването на предаването е дори по-висок от 63 процента, тъй като повечето ваксинирани хора не се заразяват на първо място.

Де Гир и нейният екип са използвали данни от холандската система за проследяване на контакти, за да пресметнат т. нар. процент на вторична атака - делът на контактите, заразени от заразени. След това те са определили доколко това е било редуцирано чрез ваксинация, приспособявайки за фактори като възраст.

Де Гир посочва, че не могат да изчислят пълното намаляване на предаването заради ваксинация, защото не знаят точно колко ваксинация намалява риска от заразяване. Но дори и да приемем, че ваксинацията намалява само наполовина риска от заразяване, това все пак би означавало, че ваксините редуцират предаването с повече от 80 процента като цяло.

Други пресметнаха пълния ефект. По-рано тази година Отавия Прунас от Йейлския университет приложи два различни модела към данните от Израел, където е използвана ваксината на Pfizer. Заключението на нейния екип беше, че общата ефективност на ваксината срещу предаване е 89 процента.

Използваните данни обаче са само до 24 март, преди "Делта" да стане доминиращ. Сега екипът използва по-нови данни, за да изчисли въздействието на "Делта", уточнява Прунас.

Идеята, че ваксините вече не са толкова ефективни срещу предаването, може да произтича от медийни информации през юли, в които се твърди, че ваксинираните хора, които се заразяват, "могат да носят толкова вирус, колкото другите". Дори и това да беше вярно обаче, ваксините все пак биха намалили значително предаването, като на първо място редуцират заразяванията.

Всъщност проучването, което предизвика информациите в медиите, не измерваше директно броя на вирусите в някого, а разчиташе на така наречените Ct резултати, мярка за вирусна РНК. Тази РНК обаче може да произлиза от вируси, унищожени от имунната система. "Можете да измерите РНК, но това е безполезно", подчертава Тимъти Пето от Оксфордския университет./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448