Кога хора ще заживеят на Луната

Наука 22.11.2022 15:13 Снимка: ДНЕС+

Кога хора ще заживеят на Луната

Ракетата Artemis беше изстреляна миналата седмица, а този специален момент бе определен като "исторически за човешкия космически полет".

В момента ракетата изпълнява мисията на NASA да изпрати астронавти обратно на Луната. Любопитно за 100-метровата Artemis e, че на върха ѝ се намира космическият кораб Orion, който за тази първа мисия е без екипаж, но е оборудван с "манекен", който ще регистрира въздействието на полета върху човешкото тяло.

"Това е първата стъпка, която предприемаме към дългосрочно изследване на дълбокия космос, не само за Съединените щати, но и за света", споделя пред BBC Хауърд Ху от NASA.

По думите му с тази мисия се действа по завръщането на човека на Луната и ако настоящият полет на Artemis е успешен, следващият ще бъде вече с екипаж. Трети полет също ще има и той ще е исторически - астронавтите отново ще кацнат на Луната за първи път от Аполо 17 преди 50 години.

Хауърд Ху от NASA допълва още, че сегашната мисия протича добре, а една от най-критичните фази е безопасното връщане на Orion на Земята.

Всичко това обаче обещава да си заслужава усилията, тъй като планът е хора да заживеят на Луната още през това десетилетие. Стига само безопасността на компонентите и системите на Artemis бъде тествана и доказана, разбира се.

Една от причините за завръщането на астронавтите на Луната е желанието им да разберат дали на южния ѝ полюс има вода, която може да бъде преобразувана, за да осигури гориво за кораби, пътуващи до по-далеч в Космоса - до Марс, например.

Идеята е хората, които прекарват повече време на Луната, да се занимават с наука. Така ще можем да научим повече за това какво има отвъд нашата планета и ще имаме преднина с натрупани знания, когато стигнем до Марс.

Очаква се Orion да се върне на Земята на 11 декември, пише още BBC./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648