Китайският „Джурун“ открива доказателства за наличие на вода на Марс

Наука 03.05.2023 18:34 Снимка: ДНЕС+

Китайският „Джурун“ открива доказателства за наличие на вода на Марс

Китайският марсоход „Джурун“ е предоставил ключови наблюдателни доказателства за течна вода в ниските марсиански ширини, най-топлите региони на Червената планета. Това показват резултатите от ново проучване, публикувано в списанието Science Advances тази седмица.

Предишни проучвания представяха доказателства за голямо количество течна вода на ранния Марс, но драматични климатични промени довели до много ниско налягане и бързо изпарение на водата, което е затруднило устойчивото съществуване на течна вода на днешната планета. Учените смятат, че сега водата там може да съществува само в твърдо или газообразно състояние.

Наскоро, обаче, марсоходът „Джурун“ откри някои важни морфологични характеристики на повърхностите на дюните в този регион, като пукнатини, гранулация, многоъгълни хребети и подобна на лента следа. Анализът на данните разкрива, че повърхностният слой на дюните е богат на минерали, включително хидратирани сулфати, хидратиран силициев диоксид и ферихидрит, предаде "Радио Китай".

„Тези характеристики на повърхността на дюните са свързани с участието на течна солена вода, образувана от топенето на скреж и сняг, падащи върху съдържащите сол повърхности на дюните, когато настъпи охлаждане", каза водещият изследовател Цин Сяогуан. Той добави, че откритието предоставя ключово доказателство за течна вода в ниските географски ширини на Марс, където температурите на повърхността са сравнително високи и по-подходящи за живот от високите географски ширини.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194