Китай се готви да приземи астронавти на Луната

Наука 21.09.2020 13:51 Снимка: ДНЕС+

Китай се готви да приземи астронавти на Луната

Китай е решен да приземи свои астронавти на Луната и да създаде там научна станция, заяви ръководителят на проекта Джоу Йенфей, който е заместник-главен дизайнер на Китайската космическа програма. Той добави, че лунните мисии на страната имат за цел да извършат научни проучвания и да тестват технологии, както и да открият начини за разработването на лунните ресурси, съобщава Радио Китай.

„В света се надигна нова вълна от проучвания на Луната. За разлика от други държави, Китай трябва да разчита на собствените си научни постижения и технологии, за да реализира целите си“ , каза Джоу Йенфей в доклад по време на конференция за Космоса, която се проведе в гр. Фуджоу.

Китай е в състояние да приземи самостоятелно свои астронавти на Луната, тъй като разполага с необходимите технологии и добре подготвени професионалисти, добави той, подчертавайки, че китайските изследователи ще трябва да се справят с дълъг списък от технически и инженерни трудности.

Китайските ракети-носители все още не са достатъчно мощни, за да кацат на Луната, а пилотираните космически кораби от серията „Шънджоу“ не са подходящи за лунни експедиции. Нямаме и лунна капсула за кацане, обясни Джоу Йенфей.

Първата стъпка за Китай е да създаде мощна ракета-носител, която ще се използва за транспортирането на астронавтите и компоненти до лунна трансферна орбита, за да се подготви капсулата за кацане, каза още той.

Новата ракета се проектира от Китайската академия за космически технологии. Основният ѝ корпус е с дължина 87 м и диаметър 5 м, което е почти два пъти повече от „Чанджън-5“, най-голямата китайска ракета в момента. Гигантският космически кораб ще бъде с тяга при излитане 2 200 метрични тона или три пъти повече от „Чанджън-5“. Това ще позволи в нея да се помести 25-тонен космически кораб, добавиха дизайнерите.

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965